Úspěchu na pracovišti se dá pomoci různými způsoby. Zkuste to podle feng-šuej

 Ostatní 
30. března 2019 09:00 / Jitka Holoubková
  1
📷
4 fotografie v galerii
Obklopte se přírodními materiály, které vyzařují kladnou energii Pixabay
V práci tráví většina z nás podstatnou část svého života. A stejně, jako chceme být úspěšnými partnery a rodiči, potřebujeme být úspěšní také v zaměstnání. Samozřejmě k tomuto výsledku vede cesta, která začíná vaším zdravím, patřičným vzděláním a pokračuje správným výběrem místa a pracovní pozice.

Dále je třeba mít štěstí na zaměstnavatele, na pracovní kolektiv, a také na to, že profese, které se věnujete, je dobře společensky ohodnocena, což se v ideálním případě projeví i na výplatní pásce. Pokud ale cokoli ze zmíněných předpokladů hapruje, nezoufejte. Je tu ještě cesta feng-šuej.

Chybí vám harmonie

Až se vám zase známý bude v hospodě chlubit, že on má v práci úplné feng-šuej, a doprovodí to výmluvným gestem, tedy nohama na stole a labužnickým zapálením cigarety, je pochopitelné, že vaší první emocí bude závist. Už proto, že váš kamarád má na rozdíl od vašich akademických titulů jen rekvalifikaci na úřadu práce, z cizích jazyků zvládá jakž takž slovenštinu a jeho písemný projev v rodném jazyce vám silně připomíná vaše začátky na prvním stupni základní školy. Bude to v něčem jiném. A jestli si nejste jisti v čem, vyzkoušejte zásady feng-šuej.

Upravte prostředí – nic umělého, suchého ani ostrého

Ano, máte-li tu možnost, můžete už jen pouhou úpravou prostředí, ve kterém trávíte svůj pracovní čas, dosáhnout výrazné změny. Feng-šuej doporučuje zbavit se všech umělých rostlin a nahradit je živými, které přinesou pozitivní energii a dokáží i odbourat tu negativní. Nemějte v místnosti květiny usychající nebo sušené, stejně jako ty trnité.

Pozornost si zaslouží i materiál, kterým máte kancelář vybavenou. Jestli je to cokoli umělohmotného, vyměňte nábytek za dřevěný nebo bambusový. Přírodní materiál, podobně jako přírodní květiny, vytváří přirozenou energii a podporuje kreativitu. Kancelář můžete doplnit i dalšími věcmi spojenými s přírodou, jako jsou kameny, mušle, akvárium s rybičkami nebo fotografie krajiny.

Poměrně přísné jsou zásady feng-šuej, pokud jde o tvary. Neměli byste se obklopovat ničím ostrým, hranatým nebo špičatým, což jsou tvary, které narušují harmonickou atmosféru. Takže za kulatým či oválným stolem se vaše energie rozproudí spíš než za hranatým. Oblé křivky totiž symbolizují dynamiku. Stůl je také dobré uklidit a mít na něm co nejméně věcí, což vám bude dávat pocit svobody, a měla by se zlepšit i schopnost soustředění.

Změňte sebe a změníte i okolí

A jak se východní filozofie vypořádá s tím, když nám energii nevysává prostředí, ale lidé kolem? Despotický šéf, klevetivé kolegyně nebo nízká mzda? Čínská věda o harmonii člověka s prostředím zřejmě nic z toho neřeší. Vychází ze zkušenosti, že když člověk uvede do rovnováhy sám sebe, může pak snáze ovlivnit lidi kolem, anebo najít odvahu k tomu, aby nevyhovující práci změnil. Pokud vás zajímá, jak se feng-šuej řídit doma, přečtěte si to zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod