Trápí vás lupy ve vlasech? Pomůže soda, ocet nebo Acylpyrin

 Krása 
27. března 2019 06:18 / Marie Popelková
  1
📷
4 fotografie v galerii
Lupy v hlavě dokáží pořádně potrápit Depositphotos
Lupy ve vlasech trápí muže, ženy i děti. Někdy se může zdát, že boj s nimi je nekonečný. Naštěstí to tak není, je jen důležité zjistit, proč se vám lupy ve vlasech začaly tvořit. Pak se můžete nevzhledných šupinek zbavit jednou provždy.

Lupy sice ve většině případů nepředstavují žádné zdravotní riziko, ale jde o společenský problém. Hlava plná šupinek totiž dokáže zkazit dojem z upraveného účesu i slušivého outfitu.

To, že se buňky pokožky hlavy neustále obnovují, je běžný a přirozený proces u každého člověka. Ovšem v případě lupů se šupiny odumřelé kůže na hlavě odlupují v nadměrném množství. Ve vlasech jsou pak viditelné a znepříjemňují člověku život. Často jsou doprovázeny svěděním pokožky. Ale pozor! Nejsou lupy jako lupy. Je důležité si uvědomit, jaké lupy vás trápí a tomu pak přizpůsobit váš přístup k nim. V zásadě existují lupy suché a lupy mastné.

Druhy lupů

Ze všeho nejdříve musíte zjistit, jaký typ lupů trápí zrovna vás. Existují v podstatě dva druhy lupů:

Suché lupy

Suché lupy mají bílou barvu, jsou menší, tenké a většinou nesvědí. Jsou ale více viditelné a padají až na ramena. 

Mastné lupy

Mastné lupy jsou hrubší a mají nažloutlou barvu, ulpívají na pokožce, hůře se odlupují, a tudíž vedou k podráždění a svědění. Někdy mohou mastné lupy způsobovat i nepříjemný zápach u pokožky hlavy.

Nepřehánějte to s hygienou

Mnozí se možná domnívají, že za vznikem lupů je nedostatečná hygiena. Jenže opak je pravdou. Lidé trpící nadměrnou tvorbou lupů často věnují vlasové hygieně zvýšenou pozornost. Ovšem mnohdy nesprávnou, což bohužel vede jenom ke zhoršení příznaků. 

Většinou je sklon k tvorbě lupů dán genetickou predispozicí, hormonální nerovnováhou nebo špatnou látkovou výměnou, s čímž souvisí nadměrná aktivita mazových žláz. Důvodem lupů může být také přílišné dráždění a přesušování pokožky či chronická únava a stres. Nevhodné či agresivní vlasové přípravky vlasovou pokožku vysušují a dráždí. Také časté barvení, fénování, česání ostrými hřebeny či kartáči vystavují pokožku zbytečnému dráždění a vysušování. Ta se pak brání právě tvorbou lupů. Nedostatečné oplachování šamponu a kondicionéru může způsobit podobné potíže. Ovšem dobrou zprávou je, že ve většině případů máte dobré možnosti, jak se zbavit lupů efektivně a doma.

Lupy odráží stav těla

Lupy ve vlasech mohou být často alarmem těla, že něčím strádá či trpí. Mohou například poukazovat na špatné stravování a nezdravý životní styl, což jde ruku v ruce s nedostatkem vitaminů a minerálů. Stres a dlouhodobé psychické vypětí se negativně podepisují na imunitě a mohou mít vliv na zvýšenou tvorbu lupů. 

Příčinou lupů může být také ekzém nebo porucha imunity. Návštěva odborného lékaře je v tomto případě nevyhnutelná. Úspěšnou léčbou, která vyřeší dané onemocnění, zmizí také lupy.

Jak s lupy zatočit

Zbavit se lupů je běh na dlouhou trať a představuje komplexnější přístup k problému. Zahrnuje vhodné vlasové přípravky, správnou životosprávu s omezením stresu i únavy, a také podporu vlasové pokožky zevnitř, tj. dopřát jí potřebné vitaminy a živiny.

Vhodný šampon 

Na pokožku hlavy s lupy patří kvalitní šampon se speciálním složením. Šampony proti lupům představují účinnou pomoc, ale je potřeba vybrat ten správný podle typu pokožky a povaze potíží.

Pokud máte mastné lupy, poohlédněte se po šamponu, který obsahuje selen, zinek, kyselinu salicylovou či ketokonazol. Na suché lupy zase zabírají šampony s hydratačními a zklidňujícími účinky, které obsahují například panthenol, provitamin B5, vitamin E či různé oleje s hydratačními vlastnostmi.

Šetrné mytí

Šetrné mytí a důkladné oplachování nepodceňujte, ať už je příčina lupů jakákoliv. S mytím hlavy to nepřehánějte, abyste pokožku zbytečně nezbavovali jejího přirozeného ochranného filmu. V závislosti na vašich individuálních potřebách myjte hlavu 2×, maximálně 4× týdně. Při šamponování hlavu nedrhněte, ale pokožku pouze jemně masírujte. Rozhodně se vyvarujte horké vody a nezanedbejte důkladné oplachování. Příliš horká voda i zbytky mycího přípravku mohou vlasovou pokožku dráždit a vyvolávat její potřebu bránit se, což by vedlo k dalším lupům. Neoddiskutovatelně velký význam má také šetrné sušení vlasů. Vyhněte se proto drsnému tření pokožky vlasů ručníkem a minimalizujte četnost foukání vlasů. 

Doplňte vitaminy

Doplňte vitaminy a podpořte zdraví vlasové pokožky. Do stravy zahrňte dostatečné množství aminokyselin (ryby, vejce), potraviny bohaté na selen a zinek (ryby, pivovarské kvasnice, celozrnné pečivo, semínka) a taktéž potraviny bohaté na vitaminy skupiny B, A, E. Účinnými bojovníky pro nastolení rovnováhy v lidském těle jsou laktobacily a probiotika, které zabraňují šíření plísní v organismu a pomáhají dostat pod kontrolu kvasinky. V rámci zdravé výživy můžete do svého jídelníčku zahrnout například i chlorellu, která obsahuje všechny potřebné látky a zároveň pomáhá tělo pročisťovat a detoxikovat.

Likvidace lupů přírodní cestou

Pokud chcete bojovat proti lupům čistě přírodní cestou, můžete vyzkoušet osvědčené babské rady, jak na lupy ve vlasech. Většinu doporučených ingrediencí, co na lupy zabírají, najdete běžně doma.

Jablečný ocet

Jablečný ocet je účinným prostředkem, jak se zbavit mastných lupů. Čistí pokožku od lupů a pomáhá při svědění vlasové pokožky. Navíc dodává vlasům lesk a brání jejich vypadávání. Smíchejte 1/2 šálku jablečného octa s 1/2 šálkem teplé vody a po umytí hlavy pokožku tímto roztokem opláchněte. Nechte působit alespoň dvě minuty a poté důkladně opláchněte čistou vodou. Můžete si udělat i zábal, kdy si hlavu před umytím opláchnete jablečným octem, zabalíte do ručníku a necháte působit 15 - 60 minut. Poté umyjete jemným, bylinkovým šamponem. Kúru jablečným octem aplikujte 2× týdně a používejte ideálně jablečný ocet v biokvalitě.

Aspirin či Acylpyrin

Kyselina salicylová obsažená v Aspirinu nebo také v Acylpyrinu má silné protiplísňové a antimikrobiální vlastnosti, a proto je také součástí různých šamponů proti lupům. A jak Aspirin proti lupům aplikovat? Do šamponu, který běžně používáte, vmíchejte dvě nadrcené tablety Aspirinu nebo Acylpyrinu a vzniklou směsí vlasy umyjte. Poté důkladně opláchněte. Kúru aplikujte 1× týdně. 

Jedlá soda

Proti lupům účinkuje také jedlá soda, která působí jako prostředek proti parazitním houbám a plísním a zároveň je mírně peelingová, takže vás zbaví odlupujících se šupinek. Do hrnku s teplou vodou přisypte jednu lžíci jedlé sody a pokožku hlavy vzniklou směsí oplachujte. Opakujte 1× týdně.

Citron

V boji proti mastným lupům se dobře uplatňuje šťáva z citronu, která pokožku hlavy vysuší, vydezinfikuje ji a vyčistí ji od odumřelých šupinek. Dvě lžíce čerstvě vymačkané citronové šťávy smíchejte s jedním šálkem teplé vody. Naneste na hlavu a jemně vmasírujte do pokožky. Nechte chvíli působit a poté hlavu opláchněte. Opakujte 1× týdně.

Březová voda

Březová voda je velmi šetrná, a přitom účinná. Pomáhá také v boji proti lupům. Březovou vodu si můžete buďto zakoupit nebo si ji připravit sami doma ze sušených listů břízy. Po umytí hlavy lehce vmasírujte malé množství březové vody do vlasů a do vlasové pokožky. Březovou vodu můžete také smíchat s běžným šamponem a používat v rámci obvyklé vlasové péče. Vhodné jsou i březové šampony.

Kokosový olej

Kokosový olej je proti lupům velmi účinný. Má antimykotické a antibakteriální účinky, je bohatý na antioxidanty a mastné kyseliny. Smíchejte dvě lžíce kokosového oleje v teplé vodě, aby vznikla hustá tekutina. Vlasy si umyjte a po osušení ručníkem kokosový olej v tekuté formě vmasírujte do vlasové pokožky. Nechte působit alespoň 10 minut a poté smyjte. Kůru s kokosovým olejem můžete aplikovat kdykoliv máte po mytí hlavy čas. Na co vše je kokosový olej dobrý, jsme psali zde.

Olivový olej

Ověřeným pomocníkem proti suchým lupům je i olivový olej, který dokáže suchou vlasovou pokožku důkladně promastit. Kvalitní olivový olej vetřete do pokožky hlavy a nechte působit alespoň půl hodiny. Můžete vlasy také zabalit do vlhkého ručníku namočeného v teplé vodě a udělat si tak zábal z olivového oleje. Poté vlasy umyjte šamponem.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Vodu z rýže byste neměli vylévat do odpadu. Důvod vás možná překvapí

Dům a zahrada

Jak efektivně odstranit starý nátěr ze dřeva a co k tomu použít