Kokosový olej nepomáhá jen vlasům nebo zubům

 Ostatní 
04. září 2017 11:37 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Kokosový olej se dá využít k posílení zdraví, ale i na boty, zubní kazy nebo k boji s celulitidou. Shutterstock
Kokosový olej má opravdu všestranné využití. Použít ho lze v kuchyni i v péči o tělo a zdraví! Jeho účinky vás možná překvapí. Je výborný na imunitu, dodá vám energii a dokáže odstranit i kožní nebo gynekologické problémy.

Kokosový olej by neměl chybět v žádné domácnosti. Dokáže toho opravdu hodně! Jeho účinky ocení hospodyňky i lidé pečující o své zdraví nebo krásu.

Kokosový olej v kuchyni

Kokosový tuk obsahuje zdraví prospěšné mastné kyseliny. Lze jej využít ve studené kuchyni, ale i na smažení, vaření a pečení. Jeho velkou výhodou je právě stabilita při vysokých teplotách, můžete na něm tedy připravit třeba palačinky nebo vajíčka. Po ránu si jej můžete namazat na pečivo místo másla nebo přidat do ovesné kaše. Vynikající je i do koktejlů, zálivek na saláty a při pečení jej lze použít místo másla nebo na potření plechů, aby se cukroví nepřipálilo. Přidáním lžíce kokosového oleje do kávy zase pro změnu nahradíte smetanu. 

Kokosový olej v lékárničce

Kokosový olej má řadu pozitivních vlivů na lidské zdraví. Mezi hlavní výhody užívání kokosového oleje patří:

  • Regulace hladiny hormonů
  • Léčba kvasinkových infekcí
  • Zlepšení trávení
  • Hydratace pokožky
  • Snížení výskytu celulitidy
  • Redukce tvorby vrásek a stařeckých skvrn
  • Stabilizace hladin krevního cukru, zvýšení energie
  • Zlepšení stavu u pacientů s Alzheimerovou nemocí
  • Zvýšení hladiny HDL ("dobrého”" a snížení LDL ("škodlivého") cholesterolu
  • Efektivnější spalování tuků

Při nachlazení, kdy pociťujete bolest v krku, a trápí vás kašel, si naordinujte 3x denně lžičku kokosového oleje. Podpoří to vaši imunitu a působí protizánětlivě. Lze jej přidat i do čaje, kde se rychle rozpustí a ozvláštní jeho vůni i chuť.

Jeho pomoc můžete využít i při snaze zhubnout, kdy postupně dodává tělu dostatek energie, a přitom rychle navodí pocit sytosti. Kokosový olej bývá uváděn jako výborný partner při cukrovce, poruchách funkce štítné žlázy, srdečních chorobách nebo při vysokém obsahu cholesterolu v krvi. Diskutuje se i o jeho příznivé roli při léčbě rakoviny a Alzheimerovy choroby.

Nápomocný je také při léčbě kožních potíží – různých vyrážek a ekzémů. Díky podpoře adekvátní regenerace buněk se hodí i k ošetřování jizev. Pokud si spálíte kůži na slunci, může vám pomoci zmírnit její podráždění. Má antibakteriální působení, které můžete využít i k prevenci zubního kazu. Stačí před spaním trochu zuby potřít olejem nebo jej přidat do zubní pasty.

Jako lék jej lze užít i v případě gynekologických potíží. Doporučuje se jej při vaginálních infekcích jemně natřít zvenku pochvy a je možné jej zavést i dovnitř. Je vhodný k použití také jako lubrikant, jen se pak nesmíte spoléhat na antikoncepční účinek prezervativů. Kokosový olej totiž může narušit latex a zničí tak jeho požadovanou funkci.

Krása s vůní kokosu

Kokosový olej má v kosmetice nezastupitelné místo. Notoricky známé jsou jeho účinky na pleť a vlasy, dokáže toho ale daleko více.

Péče o pokožku

Potírání pokožky kokosovým olejem vede k hydrataci a zvlhčení pokožky. Olej se rychle vstřebává a zanechává pokožku nemastnou a hydratovanou. Olej aplikujte na pokožku obličeje v době před spaním, nejdříve obličej opláchněte vodou a osušte, poté nechte v dlani rozpustit malý kus kokosového tuku (přibližně o velikosti hrášku) a vtírejte olej krouživými pohyby do pokožky tváří. Nechte účinkovat po dobu 5 minut a následně setřete zbytky, které se nevstřebaly.

Redukce tvorby vrásek

Kokosový olej, který je aplikován do oblasti kolem očí, zamezí tvorbě vrásek a projevů stárnutí pokožky. Před spaním vetřete malé množství oleje do oblasti kolem očí a nechte působit přes noc, ráno budete vypadat svěže. Můžete kombinovat s kadidlovým olejem, který se také vyznačuje blahodárnými účinky proti stárnutí pokožky.

Domácí zubní pasta

Pro přípravu domácí zubní pasty budete potřebovat kokosový olej a jedlou sodu ve stejném poměru, do této směsi přidejte několik kapek mátového vonného oleje. Dále můžete vyzkoušet recept na domácí zubní pastu, která obsahuje kokosový olej, bentonit, probiotika a mátovou silici. Zubní pasta s kokosovým olejem vám pomůže zbavit se škodlivých baktérií v dutině ústní, které způsobují zubní kaz a záněty dásní.

Přírodní lesk na rty či rtěnka

Kokosový olej lze použít jako balzám na rty. Odstín lze vytvořit přidáním prášku z červené řepy, kakaového prášku, kurkumy či skořice. Potřebujete tedy pouze malé množství koření.

Vlasový kondicionér

Používání kokosového oleje v péči o vlasy je známo již tisíce let, mezi účinky patří zejména posílení vlasů. Kokosový olej vlasy posiluje a zároveň pomáhá udržet jejich vlhkost. Dle délky a struktury vlasů naneste 1-2 čajové lžíce kokosového oleje, nejdříve směs zahřejte mezi prsty a poté nanášejte postupně od vlasových konečků.

Přírodní deodorant

Antibakteriální vlastnosti oleje zabraňují vzniku tělesného pachu. Kokosový olej je proto možné využít jako výborný deodorant buď sám o sobě, nebo ve formě pasty s jedlou sodou a esenciálními oleji.

Roztok na celulitidou postižená místa

Olej je účinný v léčbě celulitidy. Smíchejte 1 polévkovou lžíci kokosového oleje s 10 kapkami grapefruitového esenciálního oleje a kruhovitým pohybem masírujte postižené oblasti. Následuje suché kartáčování, které stimuluje krevní oběh a podpoří buněčnou regeneraci.

Praktické využití kokosového oleje v domácnosti

Kokosový olej lze však využít i úplně jinak. Je to totiž výborrný pomocník do domácnosti.

Odstraní přilepenou žvýkačku

Kokosový olej účinně odstraní žvýkačku, která se přilepila do vlasů, na oblečení nebo na nábytek. Olej způsobí rozpuštění žvýkačky a její snadné odstranění, aniž by došlo ke změně barvy oblečení či vzniku skvrn.

Sníží usazování prachu

Vyzkoušejte aplikaci malého množství kokosového oleje na dřevěné a umělé povrchy, na které se opakovaně ukládá vrstva prachu. Naneste na tyto povrchy malé množství oleje a nechte jej uschnout, není třeba povrch umývat nebo se obávat, že dojde ke ztrátě barvy či kontaminaci baktériemi.

Ošetření obuvi

Místo nákupu soupravy na ošetření kožených výrobků či nošení bot do opravny, naneste na své kožené boty malé množství kokosového oleje, který jim dodá lesk a zamaskuje skvrny, takže budou vypadat znovu jako nové.

Prací prášek

Kombinací kosového oleje, louhu, vody a esenciálních olejů (dle vašeho výběru) vytvoříte mýdlovou tekutinu, která je vhodná k praní oděvů. Směs nedráždí pokožku a nepůsobí nepříznivě na tkaninu oblečení, v porovnání s řadou běžně kupovaných pracích prostředků, které negativní vlastnosti mít mohou. Tento prací prášek je vhodný pro citlivou pokožku a pro pacienty s alergií.

Boj proti korozi

Aplikace kokosového oleje na kovové předměty, které jsou náchylné ke vzniku koroze (např. venkovní kovový nábytek, automobilové díly atd.), účinně chrání před zrezivěním. Naneste tenkou vrstvu čistého oleje a nechte jej působit po dobu 1-2 hodin. Poté olej setřete či plochu umyjte, rozdíl by měl být hned viditelný.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve