Proč dávat avokádo do mrazničky? Už ho nikdy nebudete skladovat jinak

 Ostatní 
27. března 2019 14:15 / Monika Thomsonová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Proč je dobré dávat avokádo do mrazničky? Shutterstock
Avokádo se momentálně těší nesmírné popularitě. Je chutné a dá se z něj připravit mnoho skvělých jídel. Ale to nejdůležitější je, že výborné i pro naše zdraví.

U avokáda, stejně jako u mnoha dalších druhů ovoce platí, že pokud je nedozrálé, nebo naopak přezrálé, je prakticky nepoživatelné. S avokádem je ovšem ta potíž, že se jedná o exotické ovoce, které se na stolech v českých domácnostech vyskytuje poměrně zřídka a tudíž je schopnost našinců rozpoznat ten správně vyzrálý kus obecně malá.

Test zralosti avokáda

Jednou z možností je avokádo pomačkat a zkontrolovat jeho měkkost a pružnost. Jestliže je tvrdé, je nedozrálé. V případě, že je jakoby kašovitě měkké, je přezrálé a prakticky zkažené. Správně zralý kus je lehce měkký a pružný. Plod ohmatávejte s citem a jemně, nikoliv silou. Ke správnému posouzení zralosti plodu touto metodou je ale nutné mít trochu zkušeností a ne každý musí mít hned dobrý odhad na to, co už je, nebo naopak už není ideální měkkost.

Když se vám zdá avokádo na dotek zralé, ověřte si to sloupnutím stonky, kterou najdete na vrchu užší části plodu. Odloupnutí stonky by mělo jít jednoduše a mělo by pod ní zůstat světlezelené místo. Pokud stonek nejde oddělit od avokáda, plod je nezralý. Pokud po ní zůstane hnědé místo, avokádo je pravděpodobně zralé až příliš.

Pokud jste si přinesli avokádo poměrně tvrdé a nezralé, můžete ho nechat dozrát doma. Obecně platí, že pokud ho necháte v pokojové teplotě, dozraje rychleji a pokud ho dáte do chladničky, dozrává pomaleji. Pozor, při čekání se vám velmi jednoduše může stát i to, že bod zralosti prošvihnete. Z tvrdého nezralého plodu se rázem stává hnědá masa bez chuti a konzistence.

Proč dávat avokádo do mrazničky?

Nyní, když už víte, jak otestovat zralost avokáda, můžeme přistoupit k tajemství jeho zachování v tomto stavu co nejdéle. Pomůže vám mraznička, do které si správně zralé avokádo můžete uložit v různých formách a pak je jen vytáhnete v případě, že máte chuť na pomazánku, dip k chipsům nebo vám chybí přísada do oblíbeného salátu. Avokádo vytáhnete přesně ve stavu, který potřebujete k okamžité konzumaci.

Jak avokádo v mrazničce skladovat?

Můžete si ho rozpůlit, vypeckovat a pokapat citronem, aby si zachovalo pěknou zelenou barvu. Poté poloviny avokáda i se slupkami umístěte do plastových sáčků určených k mrazení a vytlačte z nich vzduch. Avokádo také můžete zmrazit nakrájené na kostky nebo jej rozmačkejte vidličkou na pyré a zamrazte ho tak. Vždy přidejte trošku citronové nebo limetkové šťávy, které zabrání jeho oxidaci. O tom, jak využít pecku z avokáda, si přečtěte v našem jiném článku.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod