Zažijte letos Velikonoce jinde a jinak. Budete možná překvapení, jak pestré jsou v jiných zemích Evropy

 Ostatní 
01. dubna 2019 06:06 / Jitka Holoubková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Zajíčka i s vejci nechejte doma, vy si zajeďte do zahraničí Pixabay
Chtěli byste si tento rok odpočinout od způsobu slavení Velikonoc, jak jste ho zažili už tolikrát? Ať jste praktikující křesťan nebo pohan, kterého zajímají tradice, vyrazte přivítat tyto svátky do zahraničí.

Pokud jste žena a někdo vám řekl, že na Velikonoční pondělí máte sedět doma a čekat, až vám přijde soused odvedle nařezat, abyste mu pak mohla dát vajíčko, které jste draze koupila a pracně ozdobila, nalít alkohol, přidat výslužku v podobě koláčů či uzeného, a zasmát se několika jeho oplzlým vtipům, zkuste projednou zvyky trochu pozměnit.

Totéž platí pro muže, kteří se domnívají, že nemít upletenou pomlázku z čerstvého proutí je ta největší ostuda. Nic nepečte, nekupujte, nezdobte ani nepleťte. Sbalte si věci na pár dní a místo do výslužky investujte do jízdenky. Odjeďte s kamarádkou, kamarádem nebo s pár přáteli někam jinam, třeba za hranice.

Budete možná překvapení, jak pestré a jiné jsou Velikonoce v některých zemích Evropy. Tak například v Londýně se pořádají soutěže v hledání vajíček, v Berlíně se kraslice věší na stromy a ve Vídni jsou ty nejlepší velikonoční trhy. V Paříži vítají svátky jara především sladkými dobrotami a v Budapešti se o Velikonocích koná tradiční velký folklorní festival.

Do Berlína za kulturou

Začátkem dubna je hlavní město Německa velikonočními akcemi doslova nabité. Na své si přijdou milovníci koncertů, výstav i různých akcí pro veřejnost. Za vidění pak rozhodně stojí pro Němce typický Osterstrauch, což je zvyk věšet ručně zdobená vajíčka na stromy a keře v parcích.

Můžete také vyrazit na Rytířský festival v Zitadell Spandau, na velikonoční oslavy v Düppel Museum Village, anebo okusit komentované velikonoční prohlídky v Muzeu přírodovědecké historie Invalidenstraße.

Do Vídně na trhy

Taky Rakousko nabízí během svátků plno zážitků. Přímo ve Vídni se před zámkem Schönbrunn odehrávají květinové trhy, na kterých se dají sehnat i výrobky z keramiky, dřeva a ochutnat různé rakouské krajové delikatesy.

Trhy lze vidět také ve Freyungu. Tam si přijdou na své milovníci kraslic a zdobených vajíček. Na jednom místě jich jsou k vidění tisíce.

Velikonoce se nevyhnou ani Prateru. Kromě běžných atrakcí tu můžete zažít divadelní představení i velikonoční průvod.

A na čem si můžete ve velikonočním Rakousku pochutnat? Například na tradiční kančí šunce s knedlíky a vejci, na sladkých bocháncích z kynutého těsta nebo na pečených jablkách a trhancích.

Do Budapešti za folklorem

Pokud jde o velikonoční tradice, k nimž patří, že muži ubližují ženám a ještě za to něco dostanou, Maďaři jsou v tomto směru ještě horší než Češi a Moraváci. Tamní muži totiž ženy a dívky navíc ještě polévají vodou, podobně jako jejich kumpáni na Slovensku.

Jako turistky a turisty v Budapešti vás ale nikdo do účasti na podobných orgiích nutit nebude. Můžete se ale na tradiční oslavy podívat při exhibici folkloristů na Budapešťském jarmarku nebo v Muzeu etnografie.

Do Londýna na soutěže

Trochu jiný pohled na Velikonoce se vám naskytne v Anglii. Tam rozdává čokoládová vajíčka zajíček a každý koledník si to své musí nejprve najít. Můžete si vybrat některou z londýnských soutěžíf, a to Easter Egg Trail ve Fenton House nebo Easter Duck hunt v London Wetland Centre.

Právě dětem je určen speciální program Discover Children’s Story Centre zaměřený na knížky a pohádky. Za vidění ale určitě bude stát i program v Museum of Childhood.

K velikonočním pochoutkám Angličanů patří teplé křížové bochánky, takzvané Hot Cross Buns, které chutnají po muškátu a sušeném ovoci.

Tak hurá na cesty! Pokud byste ale nenašli dost odvahy vyjít ze zaběhnutých kolejí nebo neměli na cestování dost peněz, poradíme vám, jak se připravit na Velikonoce doma.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hvězdy se podělily se svými fanoušky o „nezapomenutelný piknik“

Styl

Skvělý asijský trik, díky kterému už nikdy rýži nerozvaříte

Dům a zahrada

Jak se důkladně zbavit zápachu močoviny v kočičím záchodě? Výborně zabírají ocet a soda