Nesmíte jíst mouku? Nahraďte ji výrobkem z rýže, kukuřice, tapioku, sóji či amarantu

 Ostatní 
06. dubna 2019 06:35 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
I při bezlepkové dietě si můžete upéct koláč Depositphotos
Bílá mouka se nachází snad ve všech receptech na pečené pokrmy a dezerty. Co ale dělat, když musíte dodržovat bezlepkovou dietu a na pšeničnou mouku se nesmíte pomalu ani podívat? Naštěstí existuje několik alternativ.

Lidí, u kterých se objevuje alergie na lepek, kterého je v pšeničné mouce opravdu hodně, rok od roku přibývá. A pokud se dozvíte, že musíte přestat klasickou mouku používat, obvykle se zhrozíte, že si už nikdy nepochutnáte na buchtách, koláčích a jiných pečených dezertech. To ale nemusí být pravda, pšeničnou mouku lze totiž docela snadno nahradit jinými výrobky. Každá alternativní mouka se ale při pečení chová trošku jinak.

Například amarantová mouka udělá zákusek lehce "gumovější", zatímco díky rýžové mouce bude těsto více sypké a po upečení křupavější.

Bezlepkové náhrady mouky

Pšeničnou mouku lze nahradit mnoha alternativními moukami:

  • rýžová mouka
  • kukuřičná mouka
  • tapioková mouka
  • amarantová mouka
  • pohanková mouka
  • sojová mouka
  • jáhlová mouka

Rýžová mouka

Tato mouka se používá hlavně jako zahušťovadlo – zvyšuje objem a pojivost. Vyrábí se ve variantě běžné (vhodná pro pečení) a instantní (nevhodná do těst, spíše se hodí pro přípravu vařených sladkých pokrmů, například kaší). Pokud rýžovou mouku chcete použít při pečení, smíchejte ji s jiným druhem mouky. O tom, jak si doma vyrobit vlastní rýžovou mouku, jsme psali zde.

Kukuřičná mouka

Kukuřičná mouka je v obchodech k dostání v různých podobách hrubosti – hladká, hrubá, polohrubá. Pořídit si ale můžete i kukuřičnou krupici nebo kukuřičný škrob.

Z kukuřičné mouky se peče chléb, v Mexiku placky zvané tortilla, v Rakousku se z ní připravují škubánky a v Itálii vaří proslulá polenta. Kukuřičná moučka – škrob – má stejné využití jako škrob bramborový – tedy k zahušťování. A kukuřičnou strouhanku lze použít např. k obalování masa nebo zeleniny.

Tapioková mouka

Tapioka je škrob, který se získává z kořene manioku. Tapioková mouka má vynikající pekařské vlastnosti. Dokáže například zvětšit objem chleba.

Tapiokovou mouku lze použít pro přípravu sladkých i slaných těst, k zahuštění omáček a jiných pokrmů, může rovněž nahradit vaječný bílek při přípravě bábovek, sekaných či bramborových placek. Maso či ryby před pečením jemně posypané tapiokovou moukou jsou vláčnější a mají výraznější chuť.

Amarantová mouka

Amarant je rostlina, které se říká laskavec nebo sloní ucho. Je nutričně velmi výživná. Mouka z amarantu se přidává do chleba nebo pečiva v poměru 20 % ke klasické mouce. Pokud byste při pečení dezertů použili jen amarantovou mouku, byly by dezerty trochu "gumovější".

Pohanková mouka

Tato mouka je velmi vhodnou variantou při cévních onemocněních, jelikož obsahuje rutin, který má pozitivní vliv na cévy. Je bohatá na vitaminy B1, B2, E, C, zinek, měď selen, hořčík. Je to bezlepková mouka, která je tedy vhodná při celiakii.

Používá se např. jako zavářka, ale často také do vánočního či jiného cukroví, kde je třeba použít jemně mletou pohankovou mouku a výsledek vás může opravdu příjemně překvapit.

Sójová mouka

Sójová mouka je vynikajícím zdrojem cenných bílkovin. Neobsahuje žádný lepek a v receptech na přípravu pečiva je tak třeba používat ji pouze jako přídavek – obvykle se však přidává k mouce pšeničné.

Sójovou mouku hladkou můžete také použít k zahuštění omáček, nebo jí nahradit až třetinu běžné pšeničné mouky v receptech na přípravu lívanců. Dá se použít při přípravě mnoha chutných vegetariánských pokrmů.

Jáhlová mouka

Jáhlová mouka je zdrojem draslíku, hořčíku, fosforu, železa, mědi, zinku a z vitaminů obsahuje velké množství vitaminu B. Obsahuje také vlákninu. Jáhly jsou zásaditou obilovinou, a proto jsou vhodné při žaludečních obtížích.

Z jáhlové mouky lze připravit výborné pečivo, placky i nejrůznější sladké sušenky, omáčky a podobně.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Objevte nejnovější kolekci minišatů Reserved. Letní inspirace, které uchvátí!

Styl

Jak vybrat oblečení na prvním rande? Díky červené barvě z vás muž nespustí oči

Dům a zahrada

Proč nejsou kočky tak věrné jako psi? Psi potřebují lásku, kočky jistoty