Pokud chcete doma ušetřit peníze za provoz, začněte výběrem vhodné výmalby domácnosti

 Ostatní 
11. dubna 2022 08:49 / Patricie Chládková
  0
📷
3 fotografie v galerii
LEDky přinášejí až 90% úsporu energií a delší životnost oproti klasickým žárovkám  Pixabay
Uvažujete-li o tom, že byste do své domácnosti rádi zavedli ekologické prvky, ale nevíte jak začít, pak ať jsou vám následující řádky inspirací.

Trocha plánování

Někteří jedinci se domnívají, že pod pojmem eko domácnost se skrývá jen staré známé třídění odpadu. Opak je však pravdou a začleníte-li pár základních doporučení a zlepšováků, ulevíte nejenom planetě ale také své peněžence.

Zpočátku bude potřeba, abyste se zamysleli nad běžným fungováním vaší domácnosti a začali se zamýšlet nad alternativami.

Šetříme s vodou

Věděli jste, že průměrná denní spotřeba vody v roce 2021 v Praze vycházela na 113 litrů na osobu, což se dá vyčíslit na skoro 300 korun měsíčně bez započítání nákladů na teplou vodu? Pokud vám to jen trochu dává smysl a máte možnost, zainvestujte do solárního panelu. Dle Ekologického institutu Veronica může větší panel vygenerovat až 70% tepla potřebného na ohřev vody.

Skvělou vychytávkou pro snížení spotřeby vody je takzvaný perlátor, který se instaluje na vodovodní baterii. Při průtoku se pomocí perlátoru voda smísí se vzduchem, tím nabyde na objemu a sníží se tak celkový průtok vody. Úspora vody se tak za rok může vyšplhat až na 10 000 litrů, což v přepočtu na peníze dělá asi tak 1 600 korun.

Pokud patříte mezi milovníky horké lázně, vězte, že se jednu koupel v průměru padne 125 až 200 litrů vody avšak při sprchování vyplácáte jen 30 až 50 litrů, zvažte tedy, zda si nedat vanu jen příležitostně. 
A přátelské upozornění, za jednu minutu průměrně kohoutkem proteče až na 15 litrů vody, vypínejte tedy kohoutek vždy, kdy vodu zrovna nepoužíváte. Planeta i peněženka vám poděkují.

Podíváme-li se na spotřebu vody využité na splachování, je to také lehká tragédie. Při jednom spláchnutí záchodem proteče až 12 litrů vody a u starších záchodů to může být i vyšší číslo. Co s tím? Tady se vyplatí investovat do mísy s nižším průtokem vody nebo si pořídit WC stop. Jedná se o nerezové zařízení, které funguje jako kyvné závaží a pomáhá tak dávkovat množství vody v nádržce. Tím vám dokáže pomoci ušetřit průměrně 30% vody potřebné na jedno spláchnutí.

Jak zkrotit náklady na energie 

Začít můžete výběrem vhodné výmalby vaší domácnosti. Ačkoliv to zní banálně, vhodně zvolená barva udělá hodně. Bílá barva na stěnách odráží víc než 80% světla, proto pokud aktuálně zdi vašeho příbytku hrají barvami, zamyslete se, jestli není čas na změnu. Pokud se rozhodnete pro změnu, vybírejte ty nejsvětlejší dostupné odstíny bílé, ideálně ty z označením „polar“.

Pokračovat můžete revizí žárovek. LED žárovky jsou schopné ušetřit až 90% energie oproti klasickým žárovkám a také disponují delší životností přičemž pořizovací cena není závratně vyšší než u klasiky. Výrobci LEDek uvádějí jejich životnost na až 15 tisíc hodin.

Přesuňte svoji pozornost na využívání elektrických spotřebičů. Vždy, když spotřebič nepoužíváte, vypojte jej z elektřiny. Může se to zdát absurdní u jednoho spotřebiče ale jen se zamyslete kolik máte aktuálně v síti zapojených spotřebičů, které vůbec nevyužíváte. Zjištění vás asi překvapí. Pokud se chystáte na nákup nových spotřebičů, zainvestujte do těch nejvíce úsporných. Například správným využíváním úsporné lednice můžete na jejím provozu ušetři v průměru 700-1500 korun ročně.
U myčky využívejte ekologický program a pouštějte ji jen tehdy, pokud je kompletně zaplněná. U praní se vyplatí prát na nižší stupně, čímž můžete ušetřit o 60 - 70% energie oproti pracímu programu na 90 stupňů.

Co se týká vytápění našich domácností, měla by nám stačit teplota kolem 20 až 21 stupňů, což se ale ve většině domácností neděje a teploty sahají podstatně výše. Náklady na zvýšení teploty jsou ale alarmující. Zvýšení teploty o jeden jediný stupeň rovná se zvýšení spotřeby energií o 6%. Máte-li rádi doma teplíčko, raději si vezměte měkoučký huňatý svetr.

Podívejte se na zoubek čistícím prostředkům

Čistící prostředky, které běžně používáte v domácnosti, z pravidla obsahují spousty chemie a jejich ceny nejsou zanedbatelné. Ve většině případů si bohatě vystačíte s jednou sodou, octem, citronem a teplou vodou.

Zdroj: veronica.cz, ideal-turf.com

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47