Potraviny, které vám pomůžou trvale zhubnout nejsou nízkokalorické. Vsaďte na vejce, avokádo nebo vločky

 Krása 
09. dubna 2022 12:55 / Zuzana Procházková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Nejlepší cesta ke zhubnoutí je zařadit vhodné potraviny do jídelníčku Depositphotos
Pokud se snažíte zhubnout, pak jistě víte, že hladovění ani přísné diety nejsou ta správná cesta. Zdravé hubnutí jde totiž ruku v ruce s vyváženým jídelníčkem, pravidelnou stravou a pohybem. Připravili jsme proto pro vás seznam potravin, které pomáhají spalovat tuky, zasytí na dlouhou dobu a nastartují metabolismus.

Mnoho lidí, kteří usilují o zhubnutí, se zbytečně trápí nízkým přísunem kalorií, nesmyslnými jednodruhovými dietami nebo dokonce sáhnou po zázračných pilulkách slibujících úbytek kil už po prvním týdnu užívání. Všechny tyto přístupy mají však společné to, že škodí vašemu zdraví. Sice možná rychle zhubnete, ale zhorší se vám kvalita pleti, zpomalí se metabolismus, budete se cítit unavení, nesoustředění a podráždění. Jakmile se poté vrátíte k původní stravě, velmi pravděpodobně naberete všechna kila zpět, ne-li ještě víc.

Zaměřte se proto raději na správné potraviny. Jejich pravidelnou konzumací budete lépe spalovat tuky, zrychlí se vám metabolismus, a navíc vás kvalitně zasytí. Zmizí tedy pocity hladu i nárazové přejídaní či „hřešení“. S úpravou jídelníčku Vám mohou také pomoci odborníci na vyváženou stravu.

Ovesné vločky

Ovesné vločky jsou bohaté na vlákninu, která navozuje pocit nasycení a zažene hlad. Navíc pomáhají udržovat nízkou hladinu inzulínu a mají blahodárný vliv na trávení. Mimo to jsou plné vitamínů, minerálů a nenasycených mastných kyselin. Snídaně v podobě kaše z ovesných vloček bez přidaného cukru je naprosto ideálním pokrmem.

Vejce

Vajíčka obsahují kvalitní bílkoviny, díky kterým vás zasytí na celé dopoledne. Podle zahraniční studie z roku 2018 vejce díky obsahu lecitinu snižují hladinu cholesterolu. Jejich konzumací dále vyrovnáváte hladinu inzulínu, a tedy nebudete mít takovou chuť na sladké. Samozřejmě je důležitá jejich úprava. Pokud byste si každé ráno připravovali vajíčka na pořádné porci slaniny nebo másla, hubnoucí efekt bude minimální.

Avokádo

I když je avokádo z 83 % tvořeno tukem, je jednou z nejlepších potravin při hubnutí. Je to z toho důvodu, že obsahuje zdraví prospěšné mono-nasycené tuky a další esenciální mastné kyseliny, díky kterým se budeme cítit nasycení, ale zároveň se tyto tuky neukládají. Oproti tomu avokádo zvyšuje a podporuje tempo spalování tuků. A proč je tomu tak? Tato potravina obsahuje látku podporující produkci hormonu štítné žlázy, což zrychluje metabolismus.

Luštěniny

Luštěnina jako například fazole je naprostým zázrakem při hubnutí. Luštěniny se totiž vyznačují tím, že mají nejvyšší index sytosti. To znamená, že po konzumaci luštěnin se budete cítit nejdelší dobu nasycení, a navíc budete mít mnohem nižší potřebu mlsat. To ale není jediná výhoda luštěnin. Jsou nízkokalorické, plné vlákniny, bílkovin a jsou prospěšné vařené, konzervované i jinak upravené.

Krůtí maso

Maso je velmi důležité z hlediska zachování svalů během redukčních diet. Krůtí maso je zde ideální volbou. Obsahuje leucin, což je aminokyselina udržující svalovou hmotu. Tento fakt je velmi důležitý, svaly pomáhají spalovat tělu kalorie, i když se zrovna nehýbeme.

Losos

Zařaďte mezi večeře také lososa, který je lehce stravitelný, plný důležitých bílkovin a bohatý na omega-3 mastné kyseliny. Navíc obsahuje vitamin D, kterého máme často nedostatek, a je kvalitním zdrojem vitamínů že skupiny B jako například B6, B12, B3. Losos díky svým mastným kyselinám bojuje proti stárnutí, chrání proti nemocem a napomáhá spalování.

Brokolice

Dopřejte si jako přílohu brokolici. Má vysoký obsah vápníku a vitaminu C, který napomáhá při jeho vstřebávání. Tato nízkokalorická zelenina je navíc bohatá na fotochemikálie, což jsou látky podporující imunitu a bojují proti rakovinnému bujení.

Ořechy

Ořechy jsou plné bílkovin, vlákniny a kvalitních tuků, čímž udržují stabilní hladinu cukru v krvi. Navozují tak pocit sytosti. Dejte si hrst přírodních ořechů na svačinku nebo je přidejte do salátu. Nekonzumujte však pražené nebo solené. Dále čtěte: Krásnou pleť nezískáte jen díky drahé kosmetice. Zaměřte se také na prostředí, ve kterém žijete.

Zdroj: National Library of Medicinewebmd.com, healthline.com.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod