Jak opravit sluncem poškozenou pokožku a zvrátit proces předčasného stárnutí kůže

 Krása 
19. června 2021 17:31 / Mirka Malá
  0
📷
4 fotografie v galerii
Poškozenou pokožku lze alespoň částečně uzdravit Depositphotos
Sluneční paprsky jsou hlavní příčinou předčasného stárnutí kůže. Poškození sluncem navíc často bývá v podstatě neviditelné.

"K poškození pokožky sluncem dochází, když je pokožka přeexponována slunečními UV paprsky,“ vysvětluje doktorka Michele Green, jedna z nejuznávanějších dermatoložek v New Yorku. "UV záření může pronikat kůží i v nejhlubších vrstvách a způsobit změny DNA na buněčné úrovni." Tím, že ovlivňuje vše od povrchu pokožky až do její hloubky, jsou UV paprsky schopny negativně ovlivnit proces stárnutí pokožky a v některých případech vést k rakovině.

A co je ještě horší, poškození sluncem je často neviditelné a projeví se mnohdy až za řadu let. "Může trvat roky, než se poškození sluncem stane viditelným kvůli hloubce, ve které UV paprsky poškozují kožní buňky," vysvětluje Green a upozorňuje, že mezi viditelné známky poškození sluncem patří hnědé skvrny, vrásky a jemné linie a ztráta pružnosti. Naštěstí nikdy není pozdě a lze s tím něco dělat.

Aplikujte vitamin C denně

Jedním z nejlepších způsobů boje proti škodlivým účinkům UV paprsků je zásobení pleti antioxidanty, jako je vitamin C.

"Vitamin C je silný antioxidant, který pomáhá bojovat proti tvorbě hyperpigmentace, jemných linek a vrásek, které jsou výsledkem vystavení UV paprskům," vysvětluje Green a říká, že, "regenerační vlastnosti kyseliny L-askorbové (aktivní verze vitaminu C) přispívají ke zrychlení produkce kolagenu a elastinu v pokožce. Jak možná víte, kolagen a elastin jsou z velké části odpovědné za to, aby pokožka vypadala zdravě a mladistvě, takže díky aplikaci vitaminu C budete schopni oživit pleť a pomalu zvrátit účinky poškození sluncem.

Zkuste rovněž retinol

Další složka, která může pomoci pokožce poškozené sluncem, je retinol. "Aktuální retinoidy jsou považovány za zlatý standard v péči o pleť proti stárnutí," říká Green. "Aktuální retinoidy lze často používat v rutinách péče o pleť k retexturizaci pokožky." Můžete také požádat svého lékaře o retinoidy na předpis, které jsou efektivnější s rychlými výsledky než ty, které jsou dostupné v obchodech.

Vyzkoušejte domácí chemický peeling

Pokud vás samotná slova chemický peeling děsí, nemusíte si dělat starosti. Chemické kyseliny dokáží s vaší pokožkou zázraky. Podle Michele Green může přidání kyselých roztoků (chemických exfoliantů) do vaší rutiny péče o pleť pomoci vrátit čas, když je vaše pokožka poškozena od slunce. Zkuste kyselinu mandlovou, glykolovou, salicylovou nebo trichloroctovou.

"Chemický peeling zlepšuje vzhled pokožky poškozené sluncem pomocí chemického roztoku, který urychluje proces obnovy nebo přeměny pokožky,“ vysvětluje Green. "Při exfoliaci kůže může nová pokožka vypadat hladší, méně matná a pigmentovaná a dokonce může mít méně jemných vrásek."

Pokud se pro chemický peeling rozhodnete, rozhodně nemíchejte různé chemické exfolianty. Pokud tedy do své rutiny přidáte více než jednu, nezapomeňte použít jednu ráno a jednu v noci.

Pokud si ale na tuto proceduru doma netroufáte, můžete zkusit chemický peeling v některém z kosmetických studií. Tam ostatně budete mít na výběr z vícero procedur, které dokáží zvrátit proces poškozené pokožky sluncem. Dále čtěte: Kočičí kouřové líčení je nejnovější comeback. Naučte se jej v několika krocích.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod