Lži o metabolismu: Věříte jim? Pak se nedivte, že nikdy nezhubnete

 Krása 
20. dubna 2019 09:57 / Monika Thomsonová
  0
📷
5 fotografií v galerii
O metabolismu koluje celá řada polopravd a lží Shutterstock
Lidský metabolismus je opravdu složitý proces. My se však nebudeme zabývat vyčerpávajícími poučkami, ale nepravdami, respektive polopravdami, které se na nás o metabolismu hrnou ze všech stran.

To, co se jeví jako nevinné lži o metabolismu, může být ve skutečnosti zcela klidně původce vašich nepěkných faldíků v oblasti bříška, kde se ještě před několika měsíci rýsoval pekáč buchet. Pojďme se podívat na pět nejčastějších lží o metabolismu.

Snídaně je hlavní jídlo dne

Pokud do sebe násilím "ládujete" snídani každý den v domnění, že to nastartuje váš metabolismus, ale ta vás pak celý den tlačí v žaludku, rychle od tohoto mýtu ustupte. Každý člověk je jiný, a proto byste měli jíst tehdy, když to vyhovuje vám. Důležité je i to, co jíte. Snažte se jíst zdravě.

Metabolismus zrychluje kofein a pálivé

Tento bod by se dal zařadit do kategorie polopravd. Ano, kofein a chilli způsobí to, že máte více energie a jakési vnitřní teplo, které na spalování tuků potřebujete, ale není to nic rozhodujícího. Takže ze štiplavého jídla ani odpolední kávičky prostě nezhubnete, i kdyby jste si to velmi, ale opravdu velmi přáli.

Metabolismus se dědí

Opět se dostáváme do oblasti polopravd, jakou je i to, že metabolismus se dědí z generace na generaci a když je silná maminka, budu i já. I když je metabolismus opravdu ovlivněn genetikou, pohlavím, věkem a jinými danostmi, dá se měnit, podpořit a nastartovat. Je třeba jen chtít, cvičit a žít o něco zdravěji než vaši předkové.

Věk metabolismus zpomaluje

Přibývající svíčky na narozeninovém dortu nemusí znamenat pomalejší metabolismus, a tedy i kila navíc. Možná je to jen něco, na co se vymlouváme a zapomínáme tak s věkem na zdravý životní styl. To samozřejmě vede i k tloustnutí. Stárnutí tedy neznamená, že máte přestat s běháním, posilováním či jógou.

Vynechané jídlo a 5 porcí denně

Posledním mýtem o metabolismu je jeho údajné zpomalení se v případě, že vynecháte během dne jídlo. Pravdou je, že když se občas nestihnete najíst, žádnou velkou brzdu to pro váš metabolismus neznamená. Současně to ale také neznamená, že byste měli pravidelně jídla vynechávat. Pokud spoléháte na to, že váš metabolismus nastartuje pověstných 5 jídel denně, nenechte se oklamat. Tato metoda totiž ani náhodou nefunguje na každého a v každém případě vyžaduje obrovskou disciplínu, zejména co se velikosti porcí týká, jinak si opět koledujete spíše o problém. (Dále čtěte: Rychlost metabolismu souvisí s tím, jak pijete).

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?