Trápí vás nezvladatelná žravost? Zkuste hubnutí podle čínské medicíny

 Krása 
19. dubna 2019 06:28 / Marcela Plachá
  0
📷
4 fotografie v galerii
K obědu se doporučuje zeleninové rizoto z celozrnné rýže Shutterstock
Možná stále běháte, cpete se zeleninou a jogurty, ale místo hubnutí přibíráte. Vysvětlení je jednoduché – jste přetížení a vaše tělo hromadí odpad. Řešení? Relaxovat a pečovat o slezinu, která (kupodivu) nesnáší syrovou stravu, smoothie a jogurty....

Podle tradiční čínské medicíny je skutečnou příčinou obezity snížená úroveň energie a současně nedostatek krve, což mimo jiné způsobuje, že se tělo nemůže zbavit odpadních produktů. Nadváha je vlastně důkaz o nedostatku energie. Nadbytečný tuk není přebytek, ale nedostatek. Klíčem ke štíhlé figuře je proto podle tradiční čínské medicíny dodání energie - ne její vyčerpávání přílišným sportem či zátěží.

Pozor na vyčerpání

Zaručenou cestou k nezdravému hubnutí je zatěžující sport, omezená strava a počítání kalorií – tímto stylem si můžete vybudovat mentální anorexii nebo pořádně ztloustnout. Tvrdý sportovní trénink je proto vhodné doplnit o dostatečnou regeneraci, relaxaci, masáže apod. Mnohdy zhubnete mnohem více při pravidelných procházkách, než při úmorném běhání.

Nezvladatelná žravost

Příčinou žravosti z pohledu fungování organismu může být například existence patologické horkosti v organismu, která napadá žaludek. Když člověk něco sní, je to pak stejné jako by neustále přikládal do hořícího krbu. Jídlo stejně jako dřevo rychle shoří a organismus z něj nemá šanci získat energii potřebnou pro fungování organismu. Takový člověk pak trpí hladem více, než je obvyklé, protože tělo správně hlásí Nedostává se mi energie.  Tradiční čínská medicína proto v takovém případě hledá cestu, jak organismus uvnitř ochladit a vyladit. Jde tedy cestou odstranění příčiny tvorby horkosti.

Klíčem je zvýšení energie

Pokud chcete hubnout, je nutné dostatečně spát, odpočívat, cvičit jen mírně a posilovat vnitřní orgány vhodnou stravou a bylinami. Tak dojde ke zlepšení energie. Po nárůstu úrovně tělesné energie se postupně zvyšuje množství krve, vnitřní orgány a tkáně se lépe zásobují krví.

Vhodná strava

Kvalitní strava není to, co nám chutná, ale to, po čem se cítíme dobře. Platí zásada, že dobré jídlo (vhodné pro náš organismus) je takové, po kterém se cítíme lépe než před ním!

Jídla, která nejvíce zatěžují slezinu, protože přinášejí nadměrné vlhko, chlad a horko organismu:

  • veškerá jídla z bílého cukru a z bílé mouky (tj. sladkosti, cukrovinky, čokolády, bílý chléba, bílé pečivo, vaječné těstoviny)
  • veškeré výrobky z kravského mléka (mléko, šlehačka, sýry, jogurty, tvaroh, podmáslí, máslo...)
  • veškerá pečená, smažená, grilovaná a fritovaná jídla (masa, sýry, hranolky, steaky...)
  • veškerá syrová zelenina a ovoce
  • veškeré chladné a sladké nápoje, zmrzlina

Jídla, která posilují slezinu a podporují hubnutí a zdraví:

  • veškeré obiloviny (jáhly, pohanka, celozrnná rýže, pšenice, oves, kroupy…)
  • veškeré luštěniny (čočka, hrách, fazole, sója...)
  • koření (skořice, zázvor, koriandr, lékořice)
  • veškerá vařená, dušená a napařovaná jídla (maso - hlavně bílé, ryby, drůbež, zelenina - hlavně mrkev a dýně)
  • polévky z drůbeže (obzvláště ze slepice, perličky, krůty...)
  • tykvová zelenina (cuketa, dýně...)

Ideální jídelníček

Podle zásad tradiční čínské medicíny je nutné vždy snídat, a to pokud možno ve stejnou hodinu a bez spěchu. Po ránu se doporučuje teplé jídlo, nejvhodnější je jahelná kaše. K zapití je vhodná meltová káva nebo karo či žitovka. Vhodné jsou i polévky. V poledne se doporučuje zeleninové rizoto z celozrnné rýže, dušené maso se zeleninou a podobně. K večeři jsou vhodné těstoviny s tofu, luštěniny nebo jakékoli lehké jídlo. Strava by měla být chutná, zdravá a stravitelná. (Dále čtěte: Funguje vůbec akupunktura? Možná budete překvapeni, jak to doopravdy je).

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod