Hmyzí bodnutí může být hodně nepříjemné. Pomoci mohou i věci, které máte na dosah ruky

 Ostatní 
16. června 2021 13:28 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Komáři dokáží znepříjemnit život Pixabay
Léto s sebou nese jednu nepříjemnost, a to větší riziko pokousání nebo poštípání hmyzem. Abyste situaci zvládli co nejlépe, je třeba zarudlé a svědící místo co nejrychleji ošetřit. Existují k tomu přípravky, které seženete v lékárnách. Pokud je ale nemáte, pomohou i suroviny z kuchyně nebo zahrady.

Jakmile si vás hmyz vyhlédne a zakousne se vám do kůže, prakticky okamžitě vznikne na místě otok a nepříjemně zarudlé ranky. U některých citlivých jedinců se může dokonce objevit i silná alergická reakce. Je proto dobré vědět dopředu, jak situaci co nejlépe vyřešit.

Voda s mýdlem

Ať už vás bodne včela či vosa nebo se do vás zakousne komár nebo ovád, vždy je dobré po hmyzím útoku omýt postižené místo mýdlem a vodou. "A pak na ranky přiložte studený obklad a dále ošetřete pomocí přípravků po bodnutí hmyzem. Při silnější reakci je možno podat i volně dostupná antihistaminika ve formě tablet a kapek. Před jejich použitím si vždy pozorně přečtěte příbalový leták," podotkla doktorka farmacie Ivana Lánová. 

Když léky nejsou

Na hmyzí bodnutí fungují různé přípravky, které mohou mít podobu chladivého gelu, ale i třeba kapek nebo tablet. Jenže ne vždy je má člověk zrovna u sebe. Pokud ne, nevadí. Můžete je nahradit i věcmi, které máte doma v kuchyni nebo vám rostou před domem na zahradě nebo louce.

Cibule

Zánět dokáže zmírnit obyčejná cibule. Stačí ji rozkrojit a ranku jí potírat. Použít lze i česnek. Obojí obsahuje enzymy, které dokáží rozkládat prostaglandiny, které tělo vylučuje jako reakci na bolest. Z cibule si můžete udělat i obklad, který necháte na postiženém místě alespoň 15 minut.

Voda či led

Jak už jsme psali výše, pomáhá svědivé místo co nejrychleji ochladit pod tekoucí vodou. Snížíte otok a zabráníte bakteriím se usadit v ráně. Velký otok splaskne po ledovém obkladu.

Tea tree olej

Mít doma tea tree olej se vyplatí. Pomůže vám nejen v boji s akné nebo opary či lupy, ale také s hmyzím bodnutím. Má totiž protizánětlivé účinky.

Aloe vera

Aloe vera je rovněž šikovný pomocník. Obsahuje více než 200 významných složek - vitaminy, minerály, enzymy, aminokyseliny, cukry, saponiny, lignin a další. Gel z aloe vera rychle hojí běžná menší poranění, jako jsou popáleniny, odřeniny nebo právě poštípání hmyzem. Obsahuje totiž lignin, který umožňuje pronikat ostatním složkám hluboko do pokožky. Je přirozeným chladivým, hydratačním a protizánětlivým prostředkem.

Ocet

Také ocet je osvědčeným prostředkem, který zmírňuje následky po hmyzím bodnutí. Namočte do něj kapesník, přiložte na místo a nechejte působit alespoň 30 minut.

Jitrocel, měsíček a další

Bolest a otoky způsobené hmyzím bodnutím umí potlačit také měsíček lékařský. Čerstvou rostlinu opláchněte, pomačkejte, aby pustila šťávu, a potřete postižené místo. Podobně fungují i čerstvé listy všech druhů jitrocele – buď jimi štípanec podobně jako měsíčkem potřete, nebo si z listů připravte obklad. Použít ale můžete i další rostliny, například heřmánek, vlčí mák nebo třezalku tečkovanou.  O tom, jak si vyrobit přírodní repelent proti komárům, jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve