Pár fíglů, díky kterým lze udržet oblíbené kousky oblečení v perfektním stavu co nejdéle

 Móda 
17. června 2021 15:59 / Mirka Malá
  0
📷
4 fotografie v galerii
Nakupujte méně kusů, ale kvalitnější materiály Depositphotos
Chcete, aby vaše oblíbené oblečení vydrželo co nejdéle? Určitě ano a jde to. Váš šatník lze skutečně udržet v kondici velmi dlouho a vaše nejoblíbenější kusy oblečení opravdu mohou vydržet po celý život.

Móda je v posledních letech opravdu cenově dostupná, a tak poměrně snadno nakupujeme nové a nové kousky, než bychom udržovali v kondici ty, které už ve svém šatníku máme. Dokonce na to existuje i statistika, která říká, že průměrná délka života oblečení je pouhých 2,2 roku.

Ale pokud se i vy chcete začít zaměřovat na udržitelnou módu nebo jen chcete, aby váš oblíbený svetr vydržel co nejdéle, jsou tu rady, jak na to.

Oblečení perte s rozmyslem

Pečlivé praní oblečení je opravdu důležitý krok k tomu, aby vydrželo déle. "Je snadné a pohodlné hodit vše dohromady do pračky a sušičky," říká stylistka Josephine Phillips. "Ale může to mít škodlivý efekt. Svetry neudrží svůj tvar, samet se zničí a vaše oblíbené kousky nakonec skončí v popelnici."

Josephine doporučuje pečlivě si přečíst etikety na oblečení, než je budete prát. "Všichni chceme, abychom měli práci co nejjednodušší, ale pokud etiketa říká, že je třeba nějaké oblečení prát v ruce, pak při správném zacházení rozhodně vydrží mnohem déle," připomíná Josephine. Také méně časté praní prádla nebo dávání oblečení na kratší program rovněž pomůže prodloužit životnost oblečení.

Nakupujte méně, ale kvalitněji

"Přehodnocení spotřeby jako celku je velmi důležité," říká Josephine. „Měli bychom si položit otázku: Musím nakupovat tolik oblečení? A mám ve skříni kousky, které budu milovat po celý život?'“ Pokud totiž nakoupíme méně oblečení, znamená to také, že můžeme potenciálně utratit trochu více za kvalitní značky, respektive jejich kvalitní materiály.

Mějte přehled o tom, co máte ve skříni

Určitě jste to už zažili. Náhodou objevíte doslova poklady, které jste nenosili už řadu let a už ani nevíte, že je vlastně máte. Organizovanější rozvržení oblečení a pravidelné třídění šatníku je jednoduchý, ale efektivní způsob, jak si připomenout, co již doma máte a co si tedy rozhodně nemusíte znovu kupovat.

Uložte své oblečení správně

Ujistěte se, že vaše oblečení je správně uloženo. Je to totiž zásadní pro jeho stav. Někdy totiž může oblečení v šatníku navlhnout, načichnout a v neposlední řadě může být napadeno moly. "Vakuově uzavřené pytle jsou dobrým způsobem, jak chránit vaše oblečení. Jde o skvělý způsob, jak udržet moly v bezpečné vzdálenosti od vašeho úpletu," říká Josephine.

Svěřte své oblečení profesionálům

To platí především pro oblečení poškozené fleky od jídla či pití. Samozřejmě existuje řada domácích způsobů, jak se nežádoucích fleků zbavit, ale mnohdy je to za cenu nevratného poškození materiálu, i když fleky nakonec zmizí. Proto rozhodně nešetřete a raději svěřte oblečení profesionálům, kteří skvrny z vašeho oblečení odstraní, aniž by poškodili materiál, ze kterého je vyrobené. Dále čtěte: V nepromokavých kabátech budete nejen v suchu, ale i styloví.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008