Nutriční specialistka o hormonální dietě: Jak funguje, kolik na ní lze zhubnout a je vůbec bezpečná?

 Ostatní 
17. června 2021 08:52 / Mirka Malá
  0
📷
4 fotografie v galerii
Hormonální dieta má zvláštní pravidla Depositphotos
Diety, které vyžadují, abyste vyloučili určité skupiny potravin nebo jedli málo kalorií, jsou často škodlivější než prospěšné. Vaše váha také není vždy indikátorem vašeho zdraví nebo hormonálního fungování, protože zdravý životní styl tvoří několik dalších faktorů.

Hormonální dieta tvrdí, že resetuje vaše hormony úpravou stravy, což vám pomůže stát se zdravějšími a během tohoto procesu také zhubnout. Ale funguje to a je to bezpečné?

Cílem stravy v hormonální dietě je kontrola fluktuace ženských hormonů, které způsobují přírůstek hmotnosti a další zdravotní problémy. Tříkrokový dietní plán trvá šest týdnů a má harmonizovat vaše hormony a napravovat výkyvy, které způsobují škodlivé účinky, a to pomocí specifické stravy. Dietní plán dále obsahuje pokyny pro cvičení, detoxikační metody a různé doplňky.

Jak hormonální dieta funguje?

První fáze sestává z dvoutýdenního detoxu, při kterém je vyloučeno několik skupin potravin. Patří mezi ně lepek, kravské mléčné výrobky, různé oleje, arašídy, cukr, umělá sladidla, červené maso, citrusy, alkohol a kofein. Během této fáze jste také povinni užívat doplňky, jako je rybí olej, protizánětlivé látky a probiotika.

Druhá fáze spočívá v tom, že přidáváte zpět do stravy některé z potravin a podrobně popisujete reakci svého těla na jednotlivé typy potravin. Tato fáze je ale i tak stále omezující, protože se vyhýbáte takzvaným potravinám, které mají na hormony neblahý vliv. Mezi tyto potraviny patří ryby, o nichž se předpokládá, že mají vysokou hladinu rtuti, maso a káva, sušené ovoce, jako jsou rozinky a datle, arašídy a kukuřičný sirup s vysokým obsahem fruktózy. Mezi další potraviny, které jsou v této fázi nedostupné, patří cokoliv zpracovaného, umělá sladidla, dusičnany a rafinovaná zrna.

Fáze tři přidává fyzickou aktivitu včetně kardiovaskulárního cvičení a silového tréninku a pokračuje ve stejné stravě jako ve fázi dvě.

Je hormonální dieta bezpečná?

Obecně se doporučuje hubnutí jednoho až dvou kil za týden, navíc by takový výsledek měl být kombinací upravené stravy a cvičení. Hormonální dieta tvrdí, že při ní můžete zhubnout přes 5 kilo v každém z prvních dvou týdnů a první fázi diety, což je příliš rychlé na to, co je považováno za bezpečné a udržitelné. Ztráta hmotnosti v první fázi je navíc způsobena samotnými dietními změnami, protože cvičební složka se přidává až ve třetí fázi.

Velká část úbytku hmotnosti během počáteční fáze je pravděpodobně způsobena odvodněním organismu a vyloučením obilovin a jiných potravin. Není to však udržitelné hubnutí a vaše kila poletí rychle nahoru, jakmile s dietou skončíte.

"Takové hubnutí za dva týdny může vytvořit rámec pro nerealistická očekávání hubnutí, pokud se snažíte dosáhnout a udržet si dlouhodobý úbytek hmotnosti. Kromě toho často přispívá k cyklickému dodržování diety,“ varuje nutriční specialistka Mary Wirtz.

Než se tedy pustíte do této diety, která má napravit vaše hormony a snížit váhu, pořádně si to rozmyslete. "Většina lidí nemá hormonální nerovnováhu. Jde o nerovnováhu v životním stylu,“ říká Wirtz. Pokud máte obavy z hormonální nerovnováhy, měli byste se raději poradit se svým lékařem a ne se spoléhat na potenciálně škodlivé a omezující stravovací návyky.

Ideální pro každého je konzumovat stravu bohatou na výživné, celé potraviny v kombinaci s pravidelnou fyzickou aktivitou. A jak nutriční specialisté poznamenávají při debatě o všech dietách, není třeba vylučovat celé druhy potravin nebo dodržovat složité diety. Jen přejděte na zdravý jídelníček, hýbejte se a výsledky se určitě dostaví. Dále čtěte: Co se bude dít s vaším tělem, když budete pít denně osm sklenic vody.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve