Co se bude dít s vaším tělem, když budete pít denně osm sklenic vody

 Ostatní 
10. června 2021 15:15 / Mirka Malá
  0
📷
4 fotografie v galerii
Pravidlo osmi sklenic je už hodně zastaralé Depositphotos
Žijeme ve světě, ve kterém je voda odpovědí prakticky na všechno. Chcete čistou pleť? Pijte vodu. Jste letargičtí a nemotivovaní? S největší pravděpodobností potřebujete vodu. Bolí vás hlava? Ano, pijte více vody. Zdá se tedy, že hydratace je řešením všech našich problémů. Nebo ne?

Kolikrát jste slyšeli fakt, že klíčem k dobrému zdraví a hydrataci je pití celkem osmi sklenic vody denně? Odkud se vzalo toto známé doporučení vypít tolik vody (osm sklenic jsou zhruba dva litry)? "Jde o americký koncept a vychází z doporučení poskytnutých v roce 1974 výživovým lékařem Dr. Fredrickem J. Stareem,“ vysvětluje registrovaná výživová poradkyně Clarissa Lenherr.

Voda je všude

Nechali jsme se přesvědčit, že čím víc vody vypijeme, tím zdravější budeme. Před pandemií jsme s sebou všude nosili naše trendy opakovaně použitelné láhve s vodou. Ty zasypaly snad každý stůl v kancelářích. Jako by sebemenší náznak dehydratace mohl snížit naši pozornost, zatímco návštěvníci tělocvičen doplňovali vodu stejně rychle, jako ji při cvičení vypotili.

Zdá se, že být stále hydratovaný se stalo známkou úspěšného člověka. Někdo, kdo vypije osm sklenic vody, je zkrátka naprosto perfektní.

Co se stane, když vypijete osm sklenic vody

Především je otázkou, zda to vůbec dokážete. Hydratují vás totiž i jiné nápoje, které během dne vypijete a samozřejmě rovněž jídlo. Navíc někteří nutriční specialisté toto pravidlo neuznávají a jako doporučené množství uvádějí šest sklenic vody denně, tedy asi 1,2 litru.

Clarissa Lenherr ostatně připomíná, že to, kolik vody musíte vypít, se liší od člověka k člověku. "Pro některé to může být méně než 1,2 litru, zatímco pro jiné to může být více, navíc nadměrná hydratace k ničemu nepomůže, protože většinu vody zase vyloučíte," říká Clarissa. "Můžete si stanovit osm sklenic vody denně, ale mějte na paměti, že pokud máte během dne jednu kávu, jeden čaj a misku melounu, šest sklenic bude úplně v pohodě. Můžete také přispět k vaší úrovni hydratace tím, že budete jíst hodně ovoce a zeleniny. Zejména špenát, okurku, meloun, houby, pomeranče či brokolici,“ dodává Clarissa.

A co se stane, když to s těmi osmi sklenicemi dokážete? Prakticky nic, kromě toho, že budete častěji běhat na toaletu. Pokud se tedy snažíte vypít denně obrovské množství vody, abyste byli tzv. "in", můžete toho klidně nechat a začít pít tak nějak normálně, o zbytek se postará zdravé jídlo. Dále čtěte: Hlad, anebo žízeň aneb Může si to tělo splést a lze přepít hlad a jak to souvisí s hubnutím?

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod