Cestovní lékárnička je základním vybavením na cesty. Co všechno by měla obsahovat?

 Ostatní 
30. května 2021 17:01 / Zuzana Procházková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Jak správně vybavit cestovní lékárničku na dovolenou Depositphotos
Ať už vyrážíte na jednodenní výlet nebo na delší dovolenou, cestovní lékárnička je základním vybavením. Víte však s jistotou, co všechno by měla obsahovat? V tomto článku se proto dozvíte, jak si správně vybavit lékárničku na cesty.

Cestovní lékárničku na výlety či dovolené nikdy nezapomeňte přibalit. Zejména pokud vyrážíte do zahraničí, léky na akutní problémy se můžou prodražit, navíc to, na co jste zvyklí, tam nemusí mít. Také myslete na to, že příruční lékárnička, tzv. autolékárnička, je dle zákona povinnou výbavou automobilů.

Základem lékárničky na dovolené jsou v prvé řadě ty léky, které máte předepsané a pravidelně je užíváte. Dále jsou součástí léky a výbava zohledňující zdravotní stav a stáří jednotlivých členů. To znamená, že pokud cestujete například s dětmi, přibalíte léky určené této věkové skupině pro akutní problémy.

Do třetice, lékárnička by měla obsahovat všechny léky, které vám pomůžou a uleví od běžných zdravotních komplikací, se kterými se na dovolených, ať už zimních, či letních, setkáváme. V největším měřítku se jedná o horečku, úpal a spálenou pokožku, bolesti hlavy, nachlazení, alergie, oděrky či drobné rány, poštípaní hmyzem nebo zažívací potíže. Na vše se podíváme dále podrobně.

Horečka a bolesti hlavy

Horečka, zvýšená teplota nebo bolesti hlavy, to vše jsou velmi časté zdravotní problémy na dovolených. Může to být způsobeno například přehřátím na slunci nebo nachlazením z klimatizovaných prostorů. Proto si přibalte léky typu paracetamol nebo ibuprofen. Stejně tak je důležitý teploměr.

Problémy se zažíváním

Dalším velmi častým problémem na dovolených, a to zejména v exotických destinacích, jsou různé střevní a zažívací potíže. Potkat vás může průjem, zácpa, bolest žaludku nebo například nadýmání. Svoji lékárničku proto vybavte živočišným uhlím, které je univerzálním prostředkem na tyto problémy. Pokud si však přibalíte speciálně lék na pálení žáhy a akutní průjem, chybu neuděláte.

Zánět dýchacích cest a bolest v krku

Na dovolené vás také velmi často může potkat zánět dýchacích cest způsobený hlavně klimatizací v letadle nebo hotelových pokojích. Proto si přibalte sprej do nosu na rýmu a pastilky nebo sprej proti bolesti v krku.

Alergické projevy

Alergie nejsou na jaře a přes léto ničím neobvyklým a potrápit vás můžou i akutně. Pro jistotu si s sebou přibalte nějaká antihistaminika (léky tlumící projevy alergie). Může se jednat o tablety, kapky nebo gely.

Zakousnuté klíště a poštípání od hmyzu

Nezapomeňte si přibalit speciální kleštičky na vyndávání klíštěte, abyste klíště skutečně vytáhli celé a místo vám nezahnisalo. Kůži poté ošetřete dezinfekcí. Na dovolené, zejména u vody, vás mohou trápit komáři a jiný dotěrný hmyz. Přibalit si účinný repelent je tedy základem. Zkontrolujte si, že ochrání jak proti komárům a muchničkám, tak proti klíšťatům.

Spálení od slunce

Ať už jedete v létě do hor nebo k moři, sluníčko je intenzivní a mohli byste se spálit. Proto přibalte krém s UV ochranou a mazejte se poctivě. Na spálenou pokožku si přibalte chladicí krémy či pěny s obsahem aloe vera a panthenolu.

Oděrky a drobná poranění kůže

Nějakému drobnému poranění kůže a puchýřku se na aktivní dovolené nejspíš nevyhnete. Proto do lékárničky přibalte náplasti a dezinfekci na rány. Vsadit můžete také na takzvaný obvaz ve spreji, který na ráně vytvoří nepropustný ochranný film. Nakonec nezapomeňte ani na klasický obvaz, v případě vyvrtnuté nohy nebo větší rány. Dále čtěte: Problémy se zažíváním a imunitou. Vsaďte na levné potraviny obsahující probiotika.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod