Připravte si lahodný sirup z pampelišek, který si zamiluje celá rodina

 Ostatní 
10. května 2021 09:35 / Eva Vogelová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Vyrobit pampeliškový sirup zvládne každý  Depositphotos
Pampelišky nepřehlédnete ani v dálce. Září díky svým žlutým květům, které přímo vybízejí k tomu, abyste si je natrhali. Mají totiž skvělé zdravotní účinky pro lidský organismus. Letos si je můžete nasbírat a vyrobit z nich chutný sirup. Zjistěte, jak na to.

Smetánka lékařská je léčivá rostlina. Nejvíce prospěšných látek najdete v květech a kořenech. Pampeliška má močopudné účinky, pročistí ledviny, vyloučí z těla některé bakterie a soli. Podporuje trávení, dodává energii a funguje také jako prevence zánětu močových cest. Dokáže také zklidnit podrážděnou pleť. Existuje několik možností, jak pampelišky zpracovat. Můžete si z nich vyrobit med, ocet, olej, mast nebo čaj. Inspirujte se, jak uvařit ze smetánky sirup.

Pampeliškový sirup

Na pampeliškovém sirupu si pochutná celá rodina. Postup výroby je poměrně snadný. Budete potřebovat následující ingredience, které berte spíše jako inspiraci. Můžete totiž zkusit trochu experimentovat a přidat si tam další přísady, které vám chutnají.

Ingredience

  • 100 květů pampelišek
  • 2 citrony nebo pomeranče
  • 2 jablka
  • 0,5 kg cukru nebo dle vašeho uvážení
  • litr vody

Postup výroby

Nachystejte si hrnec, do kterého vhoďte oloupaná jablka a květy pampelišek. Poté do něj vymačkejte i šťávu z citronů či pomerančů a přísady zalijte vodou. Nechte zhruba dvacet pět až třicet minut vařit. Sirup následně sceďte. Tím však práce nekončí. Nalijte odvar zpět do hrnce a přisypejte cukr.

Pokud nechcete, aby sirup obsahoval tolik cukru, dávku můžete snížit dle vašeho uvážení. Počítejte s tím, že však nebude tolik sladký. Nyní už máte v hrnci ingredience kompletní, takže je ještě jednou povařte, dokud sirup nezačne houstnout. Neměli byste ho však vařit příliš dlouho. Když začne rychle měnit barvu, odstavte ho. Sirup nechte zchladnout a následně jej nalijte do zavařovacích sklenic. Uskladněte na chladném a temném místě.

Jak pampeliškový sirup využít?

Možností, jak sirup využít, se nabízí hned několik. Pokud máte trávicí potíže, dejte si jednu polévkovou lžíci dvakrát denně před jídlem. V případě, že nechcete nebo ze zdravotních důvodů nemůžete konzumovat mnoho cukru, sirup si raději zřeďte větším množstvím vody, nebo přidejte během vaření do sirupu menší množství. Hodí se do čaje a můžete s ním i dochutit palačinky, jogurt nebo i pečené brambory. O dalších zdravotních účincích pampelišek si můžete přečíst zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008