Nevynechávejte z jídelníčku polévky. Jsou bohaté na tekutiny, minerály i vlákninu

 Ostatní 
15. dubna 2021 17:20 / Bronislava Silná
  0
📷
4 fotografie v galerii
Polévky jsou bohaté na tekutiny, minerály i vlákninu Pixabay
Pořekadlo, že polévka je grunt, se ukazuje jako pravdivé. Zkusíme vysvětlit, proč tomu tak je. A také poradíme, jaké polévky jíst, abychom z nich měli co největší užitek.

Polévka dříve tvořila významnou složku denního příjmu jídla. Dnes se od ní stále častěji upouští, což je ovšem velká škoda. Ukážeme si, co všechno můžeme díky polévce získat pro naše zdraví.

Polévka pomáhá hubnout

Polévka skutečně může prospět při hubnutí. Samozřejmě existují polévky, u kterých to neplatí, ale obecně vzato tomu tak je. Důvodem je, že pokud si dáte relativně málo kalorickou polévku, snížíte následný příjem hlavního jídla asi o dvacet procent. A to už je docela významný posun v pouhém počtu kalorií. Vedle toho je ještě ve hře fakt, že tělo tak dostane přísun různých potřebných živin a minerálních látek, takže je metabolismus v mnohem lepší kondici. Bez významu není ani příjem tekutiny, což může být obzvlášť důležité pro starší lidi, kteří mají tendenci na pití jako takové zapomínat. Ovšem i z hlediska hubnutí je dostatečný příjem tekutin důležitý. Trávicí systém lépe pracuje.

Polévka je levná

Dají se sice připravovat polévky drahé, ale většina polévek je za velmi rozumné peníze. Ušetřené prostředky je potom možné investovat do kvalitnějších potravin, což se pozitivně projeví na celkovém zdraví. Jestliže si zvyknete například večeřet polévku, můžete ušetřené peníze investovat potom do kvalitního rybího masa či bio produktů a zvýšit tak příjem biologicky aktivních látek. Navíc můžete do polévky zpracovat i různé potraviny, které vám zbyly. Ať to jsou uvařené luštěniny, rýže, ale třeba i pár zbylých brambor, které by jinak nenašly využití. Snižuje se tak množství odpadů a využívají se produkty, které už máte připravené.

Jaké polévky volit

Záleží na tom, jak polévku do svého dne zakomponujete. A záleží i na tom, jaké je roční období. Teď na jaře se hodí spíš lehké polévky s využitím čerstvých bylin, které začínají růst. Jako základ se hodí zeleninový vývar. Pro oběd či večeři se může hodit i masový vývar. Má-li se jednat o samostatné jídlo, je skvělá polévka s dostatkem luštěnin i nakrájené zeleniny.

V zimním období se hodí více hutnějších polévek. Mohou být i výrazněji kořeněné, protože se tak polévka stane doslova zdrojem tepla a pohody. V létě naopak můžete volit i polévky ovocné, které nahradí jídlo, a přitom jsou podávány za studena. Aby zůstala polévka zdravá, nedoporučujeme ji zahušťovat zbytečně. Řada polévek se dá dělat zcela bez zavářky, bez jíšky i různých knedlíčků. Jindy to tak docela nejde, ale dá se najít vyvážené řešení, které bude přijatelné. Doplňujete-li polévku pečivem, volte spíš celozrnné. Nezapomínejte na to, že některé recepty se dají nahradit zdravější alternativou.

Místo dršťkové polévky zahuštěné moukou můžete udělat třeba hlívovou polévku, která bude zahuštěná rozvařenou bílou paprikou a cibulí. Více o hlívě si přečtěte zde. I různé další polévky můžete zahušťovat rozmixovanou vařenou zeleninou. Budou chutné, s obsahem vlákniny a přitom zdravé. Polévka se hodí na ráno, k obědu i k večeři. Záleží jen na vašich preferencích.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve