Studiem cizího jazyka můžete bojovat i proti demenci

 Ostatní 
03. dubna 2021 16:31 / Bronislava Silná
  0
📷
4 fotografie v galerii
Kvalitu myšlení a paměti můžete ovlivnit Pixabay
Máte pocit, že jste na studium cizího jazyka příliš staří? Jste šťastní, že už máte školu za sebou? Zvažte, že se možná okrádáte o významnou podporu v boji s Alzheimerovou chorobou či jiným druhem demence. Máme další informace.

Jsou lidé, kteří zvládají cizí jazyky hravě a bez problémů. Jiní zápasí a mají problémy se jazyk naučit. Pro všechny je však velká škoda, pokud jazyky přestanou studovat.

Zdravotní přínosy

Jak již bylo uvedeno, studium cizího jazyka nám pomáhá chránit se před obávanou Alzheimerovou chorobou či dalšími typy demence. Ale i kdybyste těmito nemocemi nikdy neměli trpět, každý člověk se v průběhu svého života potýká se zhoršováním paměti. Je logické, že učení se cizímu jazyku toto chátrání paměťových schopností zpomaluje či dokonce zastavuje. Stejně, jako svaly potřebují trénink, potřebuje trénink i náš mozek. Dobře cvičený mozek potom i v pokročilém věku podává vynikající výkon. Příkladem jsou staří profesoři, kteří bez potíží citují klasiky a dokáží zaujmout i mladé posluchače. Kromě paměti se ale u člověka, který se učí cizí jazyky, zlepšuje i matematické uvažování. Vedle toho také člověk s takto trénovaným mozkem dělá rychlejší a správnější rozhodnutí, což se může vyplatit například i při řízení motorového vozidla či při obsluze strojů. Vedlejším efektem je také vnitřní spokojenost, že jste něco zvládli, že něco zajímavého umíte.

Jak začít

Je jasné, že člověk, který už má nějakou dobu po škole, se neučí tak snadno, jako když do školy chodil. Navíc už může mít dotyčný zlenivělou paměť. Proto nelze čekat zázračné výsledky hned na začátku. U cizího jazyka je vždy potřeba memorovat slovíčka. Tam nepomůže žádné porozumění, žádná finta. Slova se musí vkládat do mozkových závitů. Musí se opakovat a zasazovat do souvislostí. Velmi pomáhá sledovat filmy v jazyce, který studujete. Nejprve s českými titulky, později už s titulky v příslušném jazyce. Vřele doporučujeme si ke studiu vybrat jiný jazyk, než který ovládáte. Většina lidí má dnes odstudovanou angličtinu. Je proto dobré se pustit do němčiny, španělštiny, francouzštiny nebo zvolit dokonce nějaký exotičtější jazyk. Právě tímto nečekaným rozhodnutím nastartujete v mozku blahodárné procesy, které budou čelit ztrátě paměti a úsudku mnohem lépe než jen připomínáním jazyka, který už ovládáte. Máte-li se slovíčky problém, tvořte si mnemotechnické pomůcky, poohlížejte  se po jazykolamech ve studovaném jazyce, zajímejte se o slova z oboru, který je vám blízký. Posilujte paměť i vhodnou stravou. Inspiraci můžete načerpat například zde.

Kolik času

Čím více času budete svému novému koníčku věnovat, tím větší bude zdravotní přínos. Jen dejte pozor, abyste si nepřivodili bolesti hlavy. Nezapomínejte se protáhnout, dodržovat pitný režim a střídat aktivity v daném jazyce. Začínejte půlhodinou studia denně. Končit můžete třeba celodenním jazykovým tréninkem. Jestliže narazíte na něco zajímavého, co zaujme i toho, kdo jazyk nestuduje, neváhejte a běžte mu to říct. Tím si informaci do své paměti zafixujete poměrně spolehlivě. Máte-li hudební sluch, zpívejte si různé písničky ve studovaném jazyce s tím, že budete znát význam zpívaných slov.

Samostudium, anebo kurz?

Vzhledem k tomu, že nyní není možné navštěvovat kurzy prezenčně, musíte se rozhodnout, zda budete studovat jen sami, anebo zda se přihlásíte do online kurzu. Výhodou je, že můžete navštěvovat i kurz, který probíhá i v jiném místě, než kde bydlíte. V kurzu také poznáte jiné lidi. Budete se s druhými porovnávat, a to vás bude motivovat k vyššímu výkonu. Jsou ale lidé, kteří naopak při samostudiu pokračují velmi rychle kupředu.

Stanovit si cíle

Jakmile znáte kolem pěti tisíc slov, budete rozumět většině textů. Při deseti tisících slovech už budete téměř jako rodilý mluvčí. Abyste se mu vyrovnali, potřebujete asi dvacet tisíc slov. Na druhou stranu platí, že se znalostí jednoho až tří tisíc slov už můžete vést docela slušnou konverzaci. A co je vůbec nejdůležitější, musíte znát ta správná slova. Určitě znáte ze studia nějakého cizího jazyka, že se vám občas některé slovo vícekrát vracelo jako neznámé, dokud jste se jej nenaučili. Některá slova jsou důležitější. Zajímejte se proto o frekvenci výskytu daného slova a učte se častěji užívané termíny přednostně. Stanovte si jako cíl přečíst v cizím jazyce nějakou zajímavou knihu. Snažte se být schopni sledovat oblíbené pořady v originálním jazyce. Dejte si za cíl smysluplnou konverzaci s rodilým mluvčím.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve