Život bez stresu nemusí být tak pozitivní, jak si možná myslíte

 Ostatní 
11. března 2021 16:43 / Mirka Malá
  0
📷
3 fotografie v galerii
Absence stresu má mnoho negativních dopadů na osobnost člověka Depositphotos
Jsem tak vystresovaná. Tohle je už moc. Už to nevydržím. Kdo z nás neměl takové pocity v nějakém zvlášť stresujícím období svého života?

Stres je v dnešní době prakticky neustálým společníkem mnoha lidí. Tisíce vědeckých studií zkoumaly potenciální negativní psychologické účinky příliš velkého stresu, od syndromu vyhoření a deprese po psychosomatické nemoci. Výsledky naznačují, že pro psychickou pohodu by bylo optimální nebýt vůbec ve stresu. Ale je to opravdu pravda?

Co se stane, když máte malý nebo žádný stres

Na tuto otázku se zaměřila nová studie výzkumné pracovnice Susan T. Charles z Katedry psychologických věd na Kalifornské univerzitě. Jak tedy žijí lidé, kteří nemají žádný stres?

Být bez stresu souvisí s několika pozitivními výsledky. Celkově tito lidé mají méně chronických onemocnění a uvádějí více pozitivních a méně negativních emocí než stresovaní lidé. Mají však také nižší úrovně kognitivních funkcí a navíc jsou schopni poskytovat a přijímat méně emoční podpory než stresovaní lidé.

A další věcí, která s absencí stresu úzce souvisí, značí, že většina těch, kdo žijí bez stresu, jsou většinou single a z větší části se jedná o muže.

Bez stresu degradujeme

Jinými slovy, když nemáte stres, žijete tak trochu zakrnělý život. Do souvislostí s nižší úrovní kognitivních funkcí můžeme dát zpomalené myšlení, nižší schopnost řešení problémů, potíže s vyjadřováním a v neposlední řadě také nižší schopnost pochopení toho, co se děje okolo nás. A nižší schopnost poskytovat a přijímat emoční podporu znamená, že lidé bez stresu jsou více lhostejní ke svému okolí.

Proto psychologové tvrdí, že sociální aktivity mohou být důležitým faktorem, pokud jde o vztah mezi stresem a pohodou. Mít mnoho sociálních kontaktů a dávat a přijímat emoční podporu ostatním a obráceně, může souviset s častějším prožíváním stresu v každodenním životě. I když tyto každodenní potíže mohou zvýšit negativní emoce ve srovnání s tím, když jsme bez stresu, mohou nás také motivovat k tomu, abychom například zpochybnili své názory a aktivně se zapojili do řešení problémů.

Až se tedy příště budete cítit vystresovaně, pamatujte, že nemít vůbec žádný stres nemusí být vůbec pozitivní. Dále čtěte: Uléháte unavení a přesto nemůžete usnout? Profesionálové radí, jaké strategie na spaní fungují nejlépe.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod