Jaká úprava jídelníčku pomáhá ženám v přechodu udržet si váhu

 Ostatní 
06. března 2021 08:07 / Mirka Malá
  0
📷
4 fotografie v galerii
Stravovací plán byl sestaven pro ženy v menopauze Depositphotos
Přestože diet existuje celá řada, málo z nich se zaměřuje na ženy po menopauze. Galvestonova dieta je stravovací program speciálně navržený pro ty ženy, kteří pociťují vedlejší účinky menopauzy.

Je to životaschopná volba pro ty, kdo chtějí zlepšit své zdraví, nebo jen další zápis do dlouhého seznamu módních diet? Zeptali jsme se odborníků.

Co je Galvestonova dieta

Galvestonova dieta má pomoci snížit příznaky menopauzy, které zahrnují pomalejší metabolismus, záněty a návaly horka. "Když stárneme, změní se naše citlivost na inzulín a náš metabolismus se zpomalí a obecně je větší výzvou strávit a zpracovat energii, kterou konzumujeme,“ říká nutriční specialista Uma Naidoo. "Galvestonova strava se zaměřuje na chudé bílkoviny a nízkoglykemické uhlohydráty, které pomáhají ženám v menopauze zvládnout jejich váhu,“ dodává.

Naidoo navíc vysvětluje, že změna stravy může pomoci omezit typické vedlejší účinky menopauzy, jako jsou návaly horka. "I když stále není přesně jasné, jak hormonální změny způsobují návaly horka, většina výzkumů naznačuje, že k nim dochází snížením hladiny estrogenu, což způsobuje, že termostat vašeho těla je citlivý na změny tělesné teploty.“ Protože je známo, že vláknina a celozrnná strava stabilizují hladinu estrogenu, podle Naidoo dodržováním stravy, která podtrhuje tyto druhy potravin, tyto vedlejší účinky menopauzy můžeme eliminovat.

Co jíst podle Galvestonovy diety

"Jde v zásadě o dietu s nízkým obsahem karbohydrátů, která se zaměřuje na chudé bílkoviny, zdravé tuky a určité produkty,“ vysvětluje dietolog Alex Caspero. "Schváleným zdrojem bílkovin je losos a maso ze zvířat krmených trávou, jako je hovězí, krůtí, kuřecí maso a vejce. Řecký jogurt je také povolen jako zdroj probiotik a vápníku, stejně jako quinoa.“

Caspero dodává, že konzumace stravy bohaté na zdravé tuky má na tělo protizánětlivý účinek. "Mezi tyto tuky patří ty z ořechů, semínek, extra panenského olivového oleje a avokáda.“

V Galvestonově dietě je přípustné ovoce a zelenina s nízkým obsahem škrobu. Patří mezi ně bobule a rajčata, zelená listová zelenina a křupavá zelenina jako je brokolice a květák.

Caspero doporučuje také multivitamin se železem, aby se zvýšil váš příjem mikroživin, protože této stravě chybí celá zrna. Přidat lze také silné probiotikum a vitamin D a omega-3 mastné kyseliny.

Kdy jíst podle Galvestonovy diety

Klíčovou složkou diety je přerušovaný půst nebo denní časově omezený příjem potravy. Caspero tvrdí, že příznaky menopauzy můžete snížit, pokud snížíte počet hodin, po které jíte a vyhýbáte se jídlu, které vyvolává zánět, a místo toho se zaměřujete na protizánětlivé potraviny. Naidoo obhajuje praxi přerušovaného půstu s několika výhradami. "Přestože se přerušovaný půst jeví jako nový trend, je po staletí součástí mnoha náboženství a starodávných tradic. Nyní mu západní medicína věnuje pozornost, objevuje se nový výzkum a výsledky jsou vzrušující,“ říká. "Z toho, co víme o současném výzkumu, může osmihodinové stravovací okno následované šestnáctihodinovým půstem podporovat kontrolu hmotnosti a zlepšit citlivost na inzulín.“

Přerušovaný půst jako součást Galvestonovy diety ale nemusí být pro každého. Naidoo doporučuje lidem s diabetem, aby byli pečlivě sledováni lékařem, pokud chtějí vyzkoušet tuto dietní praxi.

Oba odborníci se rozhodně shodují, že Galvestonova dieta stojí za vyzkoušení a lze se jí snadno držet, pokud uvidíte jasné výsledky a z diety uděláte svůj nový životní styl. Dále čtěte: Šokující pravda. Vaše ranní smoothie může být ve skutečnosti totální sacharidovou bombou.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod