Šokující pravda. Vaše ranní smoothie může být ve skutečnosti totální sacharidovou bombou

 Ostatní 
20. února 2021 09:03 / Mirka Malá
  0
📷
4 fotografie v galerii
Pití smoothie může mít i své nevýhody Depositphotos
Ať už hledáte vyváženou snídani, svačinu po tréninku nebo pozdní noční pochoutku, smoothie může být řešením. Podle toho, z čeho jej uděláte, může být výživné i chutné. Ale to, že smoothie omezuje vaši chuť k jídlu a chuť na sladké, nemusí nutně znamenat, že jsou pro vás dobré.

Chcete-li se dozvědět, co dělá smoothie skutečně vhodným pro zařazení do vašeho jídelníčku, pak vám odborníci na výživu rozhodně poradí.

Jaký je nejlepší čas na pití smoothie

Ráno je skvělý čas, kdy si pochutnat na smoothie, protože poskytuje velmi snadnou možnost přenosné snídaně. Přidáním něčeho jako oves spolu s ovocem a zeleninou, jako jsou bobule a špenát, pomůže velmi rychle zvýšit příjem vlákniny a zeleniny. "Pomáhá také pokračovat v čištění těla z předešlé noci," vysvětluje odbornice na výživu celebrit Kelly LeVeque.

Je smoothie zdravé?

Podle odbornice na výživu Jennifer Maeng může být dobře připravený koktejl kdykoli zdravou volbou, pokud ovšem obsahuje správné přísady. Ať už jedete pozdě do práce, nemáte čas na přestávku na oběd nebo se vracíte pozdě po dlouhém dni domů, výživné koktejly jsou vynikající volbou, jak zajistit, abyste neměli hlad.

Je smoothie adekvátní náhrada jídla?

Když už mluvíme o vynechávání jídel, mnoho lidí nahrazuje jednotlivá jídla právě smoothies. Ale je to zdravé? Podle výživové poradkyně Anny Mitsios mohou být smoothies určitě náhradou jídla. "Smoothie recepty často obsahují ovoce, jogurt, mléko, bílkoviny, vlákninu a tuky, takže mohou poskytnout úplný zdroj výživy, který nahradí některé jídlo,“ vysvětluje.

LeVeque k tomu dodává, že pokud je váš koktejl složen z hlavních složek, tedy z tuku, vlákniny, bílkovin a zeleniny, je to perfektní zdravá náhrada jídla. Tam, kde tuky pomáhají udržovat správné fungování buněk, vláknina krmí vaše střevní bakterie, bílkoviny pomáhají budovat a udržovat svalovou hmotu a zelenina dodává množství vitaminů a antioxidantů pro optimální zdraví.

To neznamená, že jiné koktejly jsou ze hry, ale prostě nejsou ideální, pokud je chcete vyměnit jedna ku jadné za jídlo. Pokud chcete jednoduše přidat koktejl ke své snídani nebo místo svačiny, Maeng doporučuje smíchat rovnoměrnou směs sacharidů, tuků, vlákniny a bílkovin. Přidání sacharidů umožňuje přidat do směsi mnohem více ovoce. Je však důležité si uvědomit, že sacharidy se promítají do cukru a mohou způsobit výkyvy inzulínu, takže pokud je vaším cílem ztráta hmotnosti nebo energetická bilance, pití ovocných smoothies nemusí fungovat.

Jakým smoothies byste se měli vyhnout?

To vše závisí na tom, jaké jsou vaše cíle. Obecným pravidlem je, že byste se měli vyhýbat koktejlům, které obsahují příliš cukru, za čímž stojí především sladké jogurty nebo ovoce s vysokým glykemickým indexem, jako jsou manga, datle a banány. Smoothies s těmito potravinami způsobují nárůst hladiny cukru, takže nakonec přijmete nejen velké množství sacharidů, ale ještě budete mít brzy hlad.

Maeng k tomu dodává, že smoothies zakoupené v obchodě obvykle mají příliš vysoký obsah sacharidů nebo tuků.


Jak často byste měli do své stravy přidávat smoothie?

I když dobře připravené smoothies mohou zcela sloužit jako náhrada jídla, Maeng nedoporučuje nahrazovat všechna jídla těmito koktejly. Ideální je vynechat maximálně jedno jídlo denně a nahradit ho smoothie. Pokud úbytek hmotnosti není vaším cílem, ale chcete zapracovat na příjmu ovoce a zeleniny, jsou koktejly jednou denně rovněž skvělým doplňkem vaší stravy. Dále čtěte: Zbavte se tuku na břiše. Měsíční dietní plán, který vám zredukuje pas.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008