Zásadní rady, které vám pomohou porazit chuť na sladké a zvládnout dodržet dietu bez cukru
Existují totiž způsoby, jak se zbavit návyku na cukr a dodržovat dietu bez cukru, se kterými radí dietolog Michael Mosley. Jak tedy porazit chuť na sladké a dodržovat dietu bez cukru?
Jezte plnotučné výrobky
Všichni teď kupujeme nízkotučné jogurty, sýry či tvarohy, ale to je špatně. Produkt s nízkým obsahem tuku obecně znamená, že všechny dobré věci z něho byly odstraněny a byly nahrazeny cukrem a přísadami. Plnotučné výrobky vám udrží pocit plnosti po delší dobu a jsou skvělé pro dietu bez cukru.
Pijte vodu
Nealkoholické nápoje a ovocné šťávy obsahují velké množství cukru. Pokud vám ale čirá voda nechutná, a rozhodně nejste sami, pak klidně zvolte perlivou vodu s kouskem čerstvého citronu a trochou okurky.
Kontrolujte složení potravin
Že to zní jako klišé? Existuje ale mnoho zdrojů skrytých cukrů a je důležité zkontrolovat složení potravin a zjistit, kolik cukru konzumujete. Možná vás překvapí, co všechno nemůžete jíst při dietě bez cukru, protože i dokonce v potravinách, jako je chléb, je často přidaný cukr.
Při dietě si vařte sami
Pokud si jídlo vaříte sami, máte stoprocentní jistotu, že v něm nemáte žádný cukr. A najděte si recepty sladkostí, které budou bez cukru a přesto chutnají sladce.
Spěte více
Nedostatek spánku totiž zvyšuje hladinu stresového hormonu kortizolu, což může vést k chronickému zvýšení hladiny cukru v krvi a inzulínové rezistenci, takže budeme mít tendenci přibírat. Spánková deprivace také přímo zvyšuje hladinu ghrelinu, hormonu, který zvyšuje chuť k jídlu, a snižuje hladinu leptinu, hormonu, který vytváří pocit plnosti.
Cvičení všímavosti
Nejde o žádnou jógu nebo meditaci. Cvičení všímavosti rozvíjí vaši schopnost vytvořit určitou vzdálenost mezi pobídkami mysli a rozhodnutím jednat podle nich. V případě diety bez cukru jde o to, abyste dokázali odrazit chutě na sladké.
Jaké je denní doporučené množství cukru?
Doporučené denní množství cukru pro dospělé není více než 30 g volných cukrů (přibližně 7 čajových lžiček) denně. Volné cukry jsou ty, které se přirozeně vyskytují v ovoci, medu a dalších, a ty, které se přidávají do jídla a pití. Ten druhý je samozřejmě mnohem snazší měřit. Ve standardním systému označování potravin se v tom vyznáte asi tak, že obecně se má za to, že nízký obsah cukru je méně než 5 g cukru na 100 g.
Jaké jsou nejlepší náhražky cukru?
Dobrou zprávou je, že existuje spousta alternativ k rafinovanému cukru, takže stále můžete dosáhnout toho, že si osladíte život a přitom budete dodržovat dietu. Stévie a xylitol jsou sladidla bez cukru pocházející z rostlin, která mají velmi nízký obsah kalorií a je zapotřebí jen malého množství k oslazení jídla. Často je najdete v obchodě v granulované formě, můžete jimi tedy sladit nápoje nebo je používat při pečení. Agávový sirup je také skvělým přírodním sladidlem a má nízký glykemický index. Hodí se třeba na palačinky nebo na oslazení ovesné kaše. Dále čtěte: Vše, co potřebujete vědět o zařazení proteinu do jídelníčku.