Květina potěší každou ženu. Víte ale, co barva nebo druh květiny znamená?

 Ostatní 
25. prosince 2020 09:53 / Hana Jordánová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Něžná krása růžových orchidejí oslní každou ženu Pixabay
Přestože o květomluvě se už příliš nemluví, najdou se i dnes takoví, kteří ví, co kterou květinou nebo její barvou chtějí naznačit obdarovanému. Úspěch však není rozhodně zaručen. Vy sami sice víte, co květina říká, ale už tomu nemusí rozumět váš protějšek.

V dřívějších dobách jsme za sebe nechali promlouvat květiny a každý napříč světem věděl, co chce květinou říct. Např. za vlády britské královny Viktorie byla květomluva jako druhý jazyk. Dnes už většina lidí volí spíše různorodost květin nebo jejich exotickou krásu. Květomluva jako taková téměř zanikla. Vzpomenete si, co dříve květiny znamenaly?

Narcis

Je výrazem přátelství a hluboké úcty. Bohužel jako jednu z mála květin se u nás nevyskytuje ani v květinářství po celý rok jako mnohé jiné květiny.

Pivoňka 

Připomíná, že vaše vzájemná láska je sice už pryč, nicméně vaše porozumění a přátelství zůstává.

Chryzantéma

Znamená lásku, přátelství a věrnost. Je škoda, že tento nádherný květ je mnohem častěji zmiňován v souvislosti s památkou zesnulých.

Karafiát

Dodnes nazývaný květinou socialismu, protože jiné květiny se na trhu snad ani nevyskytovaly. Přestože symbolizuje vášeň a lásku, mnozí je právě kvůli jeho pověsti řadí mezi květiny přinášející smůlu. Nicméně v posledních letech se karafiát dostává znovu do popředí, zejména pro svou odolnost a nádhernou vůni.

Růže


Lichotky nebo tajné city prozradí růžové růže, stejně jako bílé růže symbolizují nevinnost a upřímné srdce. Navíc prozradí stabilitu citu. To rudé růže sice vyjadřují vášeň a touhu, ale bývají nestálé. Růže si můžete vypěstovat u svého domu, jak na to si přečtěte zde.

Každá barva růže se pak může volit na základě charakteru obdarované či konkrétní příležitosti. Význam barev růží je věda sama o sobě — nejčastější barvou je však samozřejmě červená, která symbolizuje vyznání lásky.

Lilie


Lilie jsou symbolem čistoty a květinou diplomatickou. Nabízí přátelství, případně usmíření.

Svou symboliku přináší nejen druh květiny, ale také její barva.

Červená

Zřejmě není třeba zdůrazňovat, že rudá je vyjádřením skutečné vášně, touhy a lásky. Mimo to vyjadřujete navíc úctu a odvahu. Mezi hlavní zástupce patří růže, gerbery, tulipány a karafiáty.

Žlutá

Chcete-li vyjádřit štěstí, radost nebo přátelství, zvolte žlutou barvu květin. Nejdostupnější jsou lilie, gerbery, chryzantémy, na jaře pak narcisy, slunečnice nebo frézie.

Růžová

Něžný odstín této barvy garantuje něžnost, jemnost a ženskost. Ať již zvolíte jakoukoli květinu této barvy, úspěch u ženy je zaručen. Vybírat můžete z růží, gerber, tulipánů, lilií nebo karafiátů. Nikdy nešlápnete vedle.

Bílá

Symbolika bílé květiny je naprosto jasná. Označuje nevinnost, čistotu, lásku i věrnost. Proto je využívaná téměř do každé svatební kytice. Nejoblíbenější je lilie, kala nebo orchideje. 

Modrá

Modrá barva samotná působí uklidňujícím dojmem, vyjadřuje harmonii a pomáhá při stresu. Proto volbou modré kytice třeba z hortenzií, chrp nebo modřence vyjadřujete poděkování a náklonnost.

Fialová

Fialovou květinou nejlépe vyjádříte svůj obdiv, důstojnost, věrnost a úspěch. Nejznámější je šeřík, orchidej nebo petúnie.

Zelená

Zelené květiny se nejlépe osvědčují při vazbě kytic z jiných různobarevných květin. Symbolizují radost, zdraví nebo štěstí, hodí se proto ke každé květině.  

Ať už zvolíte vícebarevnou kytici, anebo se zaměříte přímo na určitý druh nebo barvu, radost ženě květinami vždycky uděláte.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Vodu z rýže byste neměli vylévat do odpadu. Důvod vás možná překvapí

Tech

8 mýtů o hybridech, které vám brání vytěžit z tohoto pohonu maximum