Nošení roušek spustilo nový trend. Čím dál více lidí se operativně zbavuje brýlí

 Ostatní 
15. listopadu 2020 10:08 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Nosit brýle s rouškou není moc pohodlné Pixabay
Kdo musí nosit brýle, moc dobře ví, jak je jejich nošení společně s rouškou nepohodlné. Zřejmě právě tento diskomfort může za nový trend, kdy se lidé častěji než dříve zbavují očních vad operativní cestou.

Dioptrické brýle nosí kolem šesti milionů Čechů. Mnohým však nyní překáží víc než kdy jindy. Kombinace roušky a brýlí není pohodlná ani praktická a velkou nevýhodou je, že se brýle často mlží. Proto přibývá lidí, kteří se oční vady rozhodli zbavit laserovým zákrokem.

Nejde jen o to, že při zakrytí úst a nosu se brýle často mlží. Navíc brýle kvůli roušce na obličeji nesedí tak, jak by měly. To vše vede čím dál více lidí k podstoupení laserové operace, která je očních vad a tím pádem i brýlí zbaví.

Zájem o operace roste

Už během první vlny koronavirové pandemie zazamenaly oční kliniky po celém Česku zvýšený zájem o korekci zraku. „Zvýšenou poptávku po laserových zákrocích připisujeme všeobecně zvýšené pozornosti o téma zdraví. Mnoho pacientů využilo režimu práce z domu k vyřešení zdravotních problémů včetně odstranění oční vady,” vysvětlil například oční lékař Pavel Stodůlka.

Na podzim zájem o laserové operace ještě vzrostl. „Zájem o korekci dioptrií na našich klinikách během podzimních měsíců vzrostl. Jedním z důvodů je obtěžující mlžení brýlí. To se děje kvůli výraznějšímu rozdílu teplot mezi exteriérem a interiérem a také proto, že na povrchu studených brýlových skel kondenzuje vodní pára z dechu. Nebývalý je zájem o korekci zraku u lidí s nižšími dioptriemi. Nejčastějším důvodem bývá právě mlžení skel nad rouškou. V poslední době se na nás ve větší míře obrací také nositelé kontaktních čoček. Při manipulaci s kontaktními čočkami si totiž lidé častěji sahají do očí, a hrozí tak zvýšené riziko nákazy nemocí covid-19,” řekl Pavel Stodůlka.

Jak mlžení brýlí minimalizovat

Pokud si laserovou operaci nemůžete dovolit, zkuste alespoň pár triků, díky kterým zamlžení brýlí přinejmenším minimalizujete.

1. Roušku si správně nasaďte

Nejlepší způsob, jak chránit brýle před zamlžováním, je omezit množství teplého vzduchu, který se dostane k brýlovým čočkám, což znamená, že se rouška ​​musí pohodlně přizpůsobit podél okraje, který vede přes kořen nosu. Chcete-li toho dosáhnout, pořiďte si roušky s nosním můstkem nebo takové roušky, které mohou být tvarovány tak, aby vyhovovaly vaší tváři. Pokud jste se rozhodli vyrobit si vlastní roušku, v části, kde se rouška dotýká kořene nosu, vytvořte tunýlek na protažení drátku pro lepší uchycení k nosu.

2. Očistěte brýle mýdlem a vodou

Tento trik pro odmlžování často používají lékaři v pohotovosti a vychází z článku publikovaného v lékařském časopise Annals of Royal College of Surgeons v Anglii. Skládá se z mytí brýlí mýdlovou vodou, setřepání přebytku a poté umožnění zaschnutí čoček na vzduchu. Proč je to efektivní? Směs mýdla a vody zanechává tenký film. Pokud však máte na čočkách speciální povrhovovu úpravu, poraďte se raději s optikem, abyste si brýle nepoškodili.

3. Použijte brýle k utěsnění horní části roušky

Zkuste jen přitlačit brýle na nos a používat je k utěsnění a tvarování roušky k obličeji. Jediné, co musíte udělat, je položit brýle na vrchní část materiálu, který zakrývá nos. Zkuste si pohnout hlavou a ujistit se, že se vaše brýle neposunuly. Tento jednoduchý trik by měl zabránit úniku vzduchu skrz horní část roušky a zamlžení vašich brýlových čoček. O tom, jak se zbavit škrábanců na brýlích, jsme psali zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47