Proč ženy během menstruace přibírají až dva kilogramy a jak proti tomu bojovat?

 Ostatní 
12. srpna 2019 16:00 / Blanka Štiková
  0
📷
8 fotografií v galerii
Většina žen udává během menstruace problémy s nadměrným zadržováním vody v těle  Shutterstock
Jistě to dámy znáte. Máte menstruaci a přijdete si nafouklá jak balon, i ty džíny vám přijdou na těle více upnuté než obvykle. A vy se cítíte nejlépe ve volnějším oblečení. Ale čím to je? Přibírání na váze během menstruace trápí mnoho žen. A má to hned několik možných důvodů.

Lékaři se shodují na tom, že přibírání během vašich dnů je naprosto běžné a potýká se s ním většina žen. „Některé ženy mohou při svých dnech nabrat i dvě a půl kila,“ říká gynekoložka Lauren Streicherová pro server Women´s Health. Jak je to možné? Za nárůst vaší váhy může většinou jen přebytečná voda, kterou tělo postupně samovolně vyloučí.

Co se s tělem děje při menstruaci?

Menstruaci doprovází hormonální změny. K hlavním viníkům nárůstu váhy patří ženské hormony estrogen a progesteron. Jejich hladiny vrcholí těsně před samotnou menstruací, s jejím příchodem pak začnou klesat. V důsledku toho se cítíme jinak než obvykle. Toto období se nazývá premenstruační syndrom (PMS). Podle údajů americké Asociace gynekologů a porodníků trpí premenstruačním syndromem 85 % žen, z nichž až 90 % udává problémy s nadměrným zadržováním vody v těle.

Během menstruace klesá hladina hormonů, a když se ustálí, tak z těla přebytečná voda odejde a vaše váha by se měla vrátit do normálu. Na hormonální změny vám pomůže například přiměřený pohyb, vhodná je třeba i hormonální jóga. Mohou vám pomoci ale také přírodní látky podobné ženským pohlavním hormonům jako například pupalka, měsíček, jetel, sója či ploštičník.

Jaké jsou další vlivy na přibírání?

1) Chutě na sladké a slané

Stoupající progesteron zvyšuje chutě k jídlu, klesající estrogen má zase vliv na klesající serotonin neboli hormon štěstí a dobré nálady. Odtud tedy pramení emocionální "rozhozenost", a také chuť na vysoce kalorická jídla. Chybějící serotonin se tělo snaží doplnit prostřednictvím cukrů.

S příchodem menstruace nejspíše dostanete chuť na něco sladkého nebo slaného. Tyto potraviny však v tento čas nejsou právě tím pravým. Překonejte chuť na čokoládu či mastné brambůrky. Místo toho zvolte nějakou bílkovinu, například řecký jogurt nebo netučné maso. To vás zasytí a zažene chutě. Vitamin B6, E a zvýšený příjem vápníku také pomáhají některým ženám zmírnit premenstruační příznaky.

2) Nechce se vám sportovat

Nafouklé břicho a křeče, únava a přecitlivělost vás právě nelákají ke sportu. Ale pamatujte na to, že endorfiny, které tělo produkuje při cvičení, mohou pomoci od bolestivých příznaků menstruace. Řada cviků vám může ulevit. Soustřeďte se spíše na uvolňovací či protahovací cviky, můžete chodit na procházky či si dát jógu. Vyhněte se naopak posilování nebo přehnanému běhání. Pokud ale cítíte, že si vaše tělo potřebuje odpočinout, raději si dopřejte spánek nebo relaxaci.

3) Častější pití kávy

Během menstruace se cítíte unavená a bez energie, a tak sáhnete po kávě. Ale ani to není během menstruace dobré. Kofein vám zintenzivní menstruační křeče, navíc má i vliv na další zadržování vody v těle. Kofein totiž může přispět k nízkému stupni dehydratace. Pokud je tělo dehydrované, má tendenci zadržovat vodu, což opět vede k nárůstu váhy.

4) Nedostatek hořčíku

Při menstruaci se snižují hladiny hořčíku. "Hořčík je důležitý pro správnou hydrataci organismu. Jeho nedostatek má tedy za důsledek mírnou dehydrataci, žízeň se ale často projevuje jako hlad, i proto toužíte po kaloriích," vysvětluje Octavia Cannon z americké Asociace gynekologů a porodníků. Místo toho ale sáhněte nejdříve po sklenici vody.

5) Nadýmání

Dalším nepříjemným projevem během menstruace je nadýmání. Nafouklé břicho v kombinaci s ostatními změnami člověku náladu nezvedne. Dále čtěte: Chystáte se k vodě? Poradíme, jak poznat sinice a kde v ČR se už nedoporučuje koupat.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47