Zázvor je výborný pomocník při hubnutí i nachlazení. Ale pozor, pro někoho může být dost nebezpečný

 Zdraví 
10. srpna 2019 10:17 / Šárka Sokolská
  1
📷
4 fotografie v galerii
Zázvor podporuje hubnutí, trávení i cirkulaci krve Depositphotos
Jste milovníci zázvoru? Pak zbystřete. Pokud patříte do určité skupiny lidí, může být pro vás vyloženě nebezpečný.

Zázvor je velice oblíbený pro své zdravotní účinky. Skvěle působí při nachlazení i chřipce, napomáhá hubnutí, podporuje tvorbu trávicích šťáv či detoxikaci těla. Existují však případy, kdy by se lidé měli vyhnout konzumaci této zeleniny.

Nic pro hemofiliky

O zázvoru je známo, že zlepšuje cirkulaci krve. To je také důvod, proč je oblíbený zejména při obezitě. Zázvoru byste se měli vyhnout, pokud trpíte hemofilií, tedy onemocněním srážlivosti krve. Tím, že zázvor podporuje proudění krve, může tuto nemoc ještě zhoršit. 

Pozor na léky

Konzumaci zázvoru se vyhněte i v případě, jestli berete pravidelně léky na cukrovku nebo vysoký krevní tlak. Zázvor v kombinaci s některými léky totiž může ovlivnit jejich účinky. A to negativně. Proto, pokud vám lékař některé předepíše, raději se s ním poraďte, zda je můžete kombinovat se zázvorem.

V těhotenství ano i ne

Jelikož zázvor podporuje trávení a zdraví svalů, může negativně působit během těhotenství. Z počátku vám sice může pomoci zahnat ranní nevolnosti, ale v konečné fázi by vám mohl i ublížit. Respektive předčasně vyvolat porod. Vyhýbejte se tedy zázvoru zejména tehdy, pokud jste v posledním trimestru, a to i přesto, že dokáže zmírňovat ranní nevolnosti. Na těhotenské nevolnosti fungují i jiné osvědčené postupy, o kterých jsme psali zde.

Nic se nemá přehánět

Jak už bylo výše zmíněno, zázvor vyhledávají lidé, kteří chtějí zhubnout. Díky vysokému obsahu vlákniny zvyšuje pH v žaludku a tvorbu trávicích enzymů ve slinivce břišní. To vede ke zrychlení metabolismu a spalování tuků, navíc potlačuje chutě k jídlu. Pro lidi s nízkou váhou by další konzumace zázvoru mohla mít negativní účinky, a to v podobě ochabování svalů, zvýšeném vypadávání vlasů nebo nepravidelné menstruaci. 

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve