Zvládněte dlouhé cesty bez otoků nohou. Víme, co zabírá

 Zdraví 
08. srpna 2019 13:13 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Mít nohy jako balony není nic příjemného Internet
Čeká vás dlouhá cesta letadlem, autem či autobusem, a máte obavy z otoků nohou? Pomozte si od nateklých končetin snadnými tipy.

Přestože během jara, podzimu ani zimy na oteklé nohy netrpíte, v létě si možná zoufáte, protože máte denně „nohy jako konve“. V létě je totiž žilní systém mnohem víc zatížený, a kvůli tomu se část krve hromadí v nohách. To právě způsobuje otoky, bolesti nebo pocity tíhy. Tato situace se může ještě více zhoršit, pokud máte sedět několik hodin v autě, letadle nebo třeba autobuse. Ale i to se dá řešit.  

Oblečení je základ

Jestliže víte, že vás čeká dlouhá cesta, oblékněte si vzdušné oblečení, které vás nebude nikde škrtit a tlačit. A to samé se týká obuvi a ponožek. Neberte si nic těsného, ani nic, co má gumu. V autě se klidně vyzujte nebo si vezměte pohodlné pantofle. A samozřejmostí je dostatek tekutin, které pomáhají ředit hustotu krve, a tím i snížit riziko vzniku otoků a sraženin. 

Kompresivní punčochy

Že se hodí jenom pro staré báby? Možná, že to nevypadá dvakrát sexy, ale na druhou stranu právě kompresivní punčochy dokáží zabránit tomu, abyste neměli oteklé nohy. Princip punčoch je jednoduchý. Díky tlaku, který vyvíjejí na lýtka, jsou vlastně svaly nohou neustále stlačovány, a tím se zlepšuje tok krve, navíc zabraňují vzniku sraženin. Při výběru punčoch si ale nechejte poradit, jaký stupeň komprese zvolit. 

Zacvičte si v sedě

To, co nedělá nohám dobře, je gravitace. Zhruba každou hodinu nebo maximálně dvě se zvedněte a projděte se. Pokud máte tu možnost, nechejte si nohy ve vzduchu, podepřete si je třeba polštářem. Ideální je, pokud se vám podaří nohy dostat do úrovně srdce, což však v autobuse nebo letadle plném lidí není moc reálné. Cestou můžete také zkusit jednoduché cviky. Opakovaně ohýbejte a narovnávejte nohy v kolenou, kružte kotníky a krčte prsty u nohou. I na svalové problémy z cestování existuje celá řada cviků, o kterých jsme psali zde.

S.O.S. pomoc

Jakmile ucítíte, že vás nohy brní a necítíte prsty, je zle. Snažte se je pokud možno ihned rozhýbat. Každou nohou byste měli zahýbat aspoň dvacetkrát. Projděte se třeba v uličce letadla nebo autobusu, střídejte chůzi po špičkách a po patách.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47