Která mouka hravě a hlavně zdravě nahradí tu klasickou?
Bílá mouka je klasika, ale co ty ostatní? Podíváme se, jak jsou na tom různé mouky a jejich použitelnost v kuchyni.
Pšeničná mouka
Začněme klasikou. Hladká, polohrubá a hrubá. Základní rozdělení, na které jsme zvyklí. Je to nejpoužívanější mouka vůbec. Typ speciál se hodí na chléb, 00 extra na pečení pečiva, polohrubá výběrová do hladkých a kynutých těst. A nakonec hrubá mouka, která se spíše hodí na přípravu knedlíků.
Celozrnná mouka
Když nesáhnete po tradiční pšeničné, určitě sáhnete po celozrnné. Je to velmi populární alternativa bílé mouky. Je vyrobena z větší části ze zrn, která jsou bohaté na minerální látky, vitaminy a vlákninu. Celozrnná mouka je vhodná pro přípravu jakéhokoliv pokrmu.
Špaldová mouka
Tento zázrak ze špaldy obsahuje hodně bílkovin a má vysoký obsah nenasycených mastných kyselin. Je bohatá na minerály, jako jsou hořčík, vápník, draslík, fosfor, zinek a vitamíny B. Tato mouka výborně kyne a právě proto se často používá na pečivo, buchty či na zahušťování jídel.
Žitná mouka
Žitná mouka je bohatá na vitamíny B a E, železo a jiné minerální látky. Díky vysokému obsahu vlákniny působí příznivě na trávení a vyprazdňování. Vhodná je na vaření a stejně na pečení.
Kukuřičná mouka
Používá se tam, kde potřebujeme dosáhnout toho, aby se nám těsto lepilo. Většinou se z ní pečou placky a moučníky. Připravíte si z ní mimo jiné i kaši a také velmi dobře zahušťuje.
Amarantová mouka
Tato mouka také obsahuje velké množství bílkovin. Pokud ji chcete použít, doporučuje se použít přibližně 10% amarantové a zbytek pšeničné mouky. Tím zvýšíte nutriční hodnotu pečiva, koláčů či chleba.
Banánová mouka
Banánová mouka je překvapivě vhodná pro jakékoliv použití. Hodí se k zahuštění omáček, krémů, ale dobrá je i na koláče, sladké pečivo a chleba. Banán je bohatý na draslík a minerální látky. Totéž obsahuje i banánová mouka.
Mandlová mouka
Mandle jsou bohaté na minerální látky: hořčík, vápník, draslík, železo a zinek. Pomáhají snižovat hladinu cholesterolu v krvi a snižují krevní tlak. Mouka z nich se však nehodí na běžné pečení. Nejvíce se používá k pečení sladkostí. Může se kombinovat s jinou moukou a stejně ji lze použít samotnou.
Kokosová mouka
Stejně jako mandlová, je i kokosová mouka je bohatá na tuky. To byste měli brát v úvahu vždy, když jí budete používat. Má však vysoký obsah vlákniny - až 39%. Obsahuje málo jednoduchých cukrů a má vysoký obsah bílkovin. Kokosová mouka je vhodná i pro celiaky. Můžete ji přidat do smoothie, jogurtu, polévek, pudinků či želé. Jakou mouku používat, pokud to myslíte vážně se svým zdravím? Čtěte více