Která mouka hravě a hlavně zdravě nahradí tu klasickou?

 Zdraví 
04. srpna 2019 16:43 / Monika Thomsonová
  0
📷
6 fotografií v galerii
Bílá mouka je klasika, ale co ty ostatní? Shutterstock
Mouka je nejpoužívanější ingredience při pečení. Ať už pečete domácí koláče nebo děláte pouze palačinky, víte, že každá mouka je jiná. V dnešní době máme na výběr z velkého množství druhů. Která mouka je ta nejlepší?

Bílá mouka je klasika, ale co ty ostatní? Podíváme se, jak jsou na tom různé mouky a jejich použitelnost v kuchyni.

Pšeničná mouka

Začněme klasikou. Hladká, polohrubá a hrubá. Základní rozdělení, na které jsme zvyklí. Je to nejpoužívanější mouka vůbec. Typ speciál se hodí na chléb, 00 extra na pečení pečiva, polohrubá výběrová do hladkých a kynutých těst. A nakonec hrubá mouka, která se spíše hodí na přípravu knedlíků.

Celozrnná mouka

Když nesáhnete po tradiční pšeničné, určitě sáhnete po celozrnné. Je to velmi populární alternativa bílé mouky. Je vyrobena z větší části ze zrn, která jsou bohaté na minerální látky, vitaminy a vlákninu. Celozrnná mouka je vhodná pro přípravu jakéhokoliv pokrmu.

Špaldová mouka

Tento zázrak ze špaldy obsahuje hodně bílkovin a má vysoký obsah nenasycených mastných kyselin. Je bohatá na minerály, jako jsou hořčík, vápník, draslík, fosfor, zinek a vitamíny B. Tato mouka výborně kyne a právě proto se často používá na pečivo, buchty či na zahušťování jídel.

Žitná mouka

Žitná mouka je bohatá na vitamíny B a E, železo a jiné minerální látky. Díky vysokému obsahu vlákniny působí příznivě na trávení a vyprazdňování. Vhodná je na vaření a stejně na pečení.

Kukuřičná mouka

Používá se tam, kde potřebujeme dosáhnout toho, aby se nám těsto lepilo. Většinou se z ní pečou placky a moučníky. Připravíte si z ní mimo jiné i kaši a také velmi dobře zahušťuje.

Amarantová mouka

Tato mouka také obsahuje velké množství bílkovin. Pokud ji chcete použít, doporučuje se použít přibližně 10% amarantové a zbytek pšeničné mouky. Tím zvýšíte nutriční hodnotu pečiva, koláčů či chleba.

Banánová mouka

Banánová mouka je překvapivě vhodná pro jakékoliv použití. Hodí se k zahuštění omáček, krémů, ale dobrá je i na koláče, sladké pečivo a chleba. Banán je bohatý na draslík a minerální látky. Totéž obsahuje i banánová mouka.

Mandlová mouka

Mandle jsou bohaté na minerální látky: hořčík, vápník, draslík, železo a zinek. Pomáhají snižovat hladinu cholesterolu v krvi a snižují krevní tlak. Mouka z nich se však nehodí na běžné pečení. Nejvíce se používá k pečení sladkostí. Může se kombinovat s jinou moukou a stejně ji lze použít samotnou.

Kokosová mouka

Stejně jako mandlová, je i kokosová mouka je bohatá na tuky. To byste měli brát v úvahu vždy, když jí budete používat. Má však vysoký obsah vlákniny - až 39%. Obsahuje málo jednoduchých cukrů a má vysoký obsah bílkovin. Kokosová mouka je vhodná i pro celiaky. Můžete ji přidat do smoothie, jogurtu, polévek, pudinků či želé. Jakou mouku používat, pokud to myslíte vážně se svým zdravím? Čtěte více

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008