Nepříjemný zánět dásní: Jak ho poznat, jaké jsou příčiny a jak se ho zbavit

 Zdraví 
31. července 2019 07:09 / Eva Vogelová
  2
📷
9 fotografií v galerii
I když vidíte krev na zubech pouze někdy, neignorujte ji Shutterstock
Zánětem dásní (gingivitou) trpí velké množství lidí. Možná ani vy nejste výjimkou. Zánět se projevuje tak, že máte oteklé a rudé dásně. Nemusí být nutně bolestivý. Problém je v tom, že zánět dásní může přejít v závažnou paradontózu, a to už není žádná legrace. Zjistěte příčinu zánětu dásní a jak se ho zbavit.

Zdravé dásně poznáte jednoduše: jsou růžové a pevné. Pokud máte dásně zanícené a krvácejí vám během čistění zubů, měli byste začít jednat a lépe pečovat o svůj chrup, abyste předešli velkým potížím.  

Jaké jsou příznaky zánětu dásní?

Všimnout si můžete čtyř hlavních příznaků gingivitidy:

1. Krvácení dásní

Jedním z prvních příznaků onemocnění dásní, který se u vás může objevit, je krvácení dásní. Zdravé dásně nekrvácí, takže pokud uvidíte při čištění zubů kartáčkem nebo zubní nití krev, může se jednat o příznak gingivitidy. I když vidíte krev pouze někdy, neignorujte ji, protože může upozorňovat na rozvíjející se problémy s dásněmi.

2. Zápach z úst

Existuje mnoho důvodů, proč můžete trpět zápachem z úst. Může jej způsobovat něco, co jste snědli, a nebo pokud nevěnujete svým zubům a dásním dostatečnou pozornost, může to být také časný příznak zánětu dásní. Bakterie, které způsobují onemocnění dásní, totiž při rozkládání částeček jídla v ústech vydávají nepříjemný zápach. 

3. Oteklé dásně

Dásně by měly být růžové a pevné. Když si budete příště čistit zuby, dobře se podívejte do svých úst – červené, opuchlé a oteklé dásně můžou být příznakem gingivitidy a upozorňovat vás, že je nutné o dásně lépe pečovat.

4. Ustupující dásně

Při zánětu dásní se dáseň začne stahovat ze zubu a obnažovat kořen ležící pod ním. Také se vám možná bude zdát, že zuby vypadají delší nebo možná pocítíte vroubek v místě, kde se dáseň setkává se zubem. Dalším příznakem ústupu dásní může být citlivost zubů.

Proč vzníká zánět dásní?

Gingivitida je časné, mírné stádium onemocnění dásní. Je důležité příznaky gingivitidy neopomenout, jelikož pak budete moct rychle zareagovat a zastavit postup onemocnění dásní dříve, než se významně zhorší.

Příčin zánětu dásní může být hned několik. Pokud je odhalíte, můžete podle nich zvolit vhodný způsob léčby, který by vám měl otoky dásní alespoň zmírnit.

Pokud gingivitidu nebudete léčit, může se vyvinout parodontitida, což je těžké, nevratné onemocnění dásní a nejčastějším důvodem ztráty zubů u dospělých.

Agresivní čistění zubů

Možná si myslíte, že když si budete čistit chrup velmi silně, zbavíte se díky tomu zubního plaku a bakterií. Není to tak docela pravda. Agresivním čištěním chrupu si zaděláváte na potíže. Ničíte si tím jemnou tkáň dásní, která se vám zanítí, a díky tomu se vám vytvoří zánět dásní.

Agresivní způsob čištění chrupu rozhodně není ten pravý. Raději zvolněte, čistěte si svoje zuby jemněji. Nezapomeňte si čistit zuby minimálně dvakrát denně krouživým pohybem. Vyplachujte si ústa vhodnou ústní vodou na zánět dásní a budete mít ústa brzy zase v pořádku.

Zubní plak

Zubní plak je patrně nejčastější příčinou zánětu dásní. Na zubech a kolem nich se vám množí bakterie, které musíte pravidelně odstraňovat důkladnou péčí. Pokud si nečistíte zuby dobře, bakterie se vám v ústech rozmnoží natolik, že se zanítí dásně, což může v akutní fázi vyústit až ve ztrátu zubů.

Pokud je příčinou vašeho zánětu dásní zubní plak, měli byste navštívit dentálního hygienistu. Důkladně vám vyčistí chrup a zbaví vás zubního kamene. Poté je potřeba, abyste věnovali zvýšenou péči svým zubům. Čistěte si je minimálně dvakrát denně alespoň tři minuty.

Dentální hygienista vám ukáže, jakým způsobem byste se měli starat o své zuby, abyste co nejlépe ošetřili svůj chrup. Zánět dásní poté zmizí. Bohužel se nevyhnete používání mezizubních kartáčků a nití.

Afty

Zdrojem zánětu dásní mohou být i afty. Jde o bílé boláky, které se mohou objevit kdekoliv v ústech. Nevyhýbají se ani jazyku. Můžete jich mít i více. Komplikují přijímání potravy, protože člověka velmi bolí. Za několik dní většinou samy zmizí. Pokud se vám dělají v ústech často, rozmnožuje se v ústech velké množství bakterií, které mohou způsobit zánět dásní.

Na afty neexistuje jednotná léčba. Každému na urychlení léčby aftu pomáhá něco jiného. Vyzkoušejte ústní vodu určenou přímo na afty. Pokud vám nepomůže, poraďte se s odborníkem. Dokud se aftu nezbavíte, patrně vás bude trápit zánět dásní nadále. Máte problém s častým kýcháním? Víme, jak si s ním poradit.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47