Zatočte s rýmou a nachlazením rychle a účinně

 Zdraví 
29. prosince 2017 07:53 / Bronislava Silná
  0
📷
3 fotografie v galerii
Obyčejná rýma dokáže ošklivě zkazit náladu Shutterstock
Chladné počasí, ale současně nad nulou. To je ráj pro bakterie a viry. Nejběžnějším problémem je samozřejmě rýma a nachlazení. Poradíme, jak se z nemoci dostat rychle a účinně.

Pokud jste již onemocněli, snažte se držet v teple. Pokud musíte ven, dobře se oblékněte a dejte si i čepici. Jezte hodně ovoce a zeleniny a klidně si dejte i vitamin C v tabletách. Dávku můžete v období nemoci i zvýšit. Pijte teplé bylinné, černé nebo zelené čaje. Vyhýbejte se sladkému.

Napařování

Napařování dutin je velmi účinný prostředek, který zaručeně uleví a urychlí vyřešení problémů. Vařící vodu nalijte do lavoru a nakloňte se nad ni. Přehoďte přes sebe deku nebo silnější a větší ručník, abyste získali intenzivnější působení. Do horké vody můžete přidat éterické oleje nebo obyčejnou kuchyňskou sůl. Napařování zvlhčí sliznice, uvolní nos a prohřeje dutiny, čímž uvolní i hluboko uložená ložiska rýmy.

Výplach nosu

Pro šikovnější je vhodný výplach nosu slanou vodou nebo Vincentkou. Ponořte nos do osolené vody a natáhněte vodu opatrně dovnitř. Až ucítíte, že vám začíná stékat do krku, vyndejte nos z vody a do umyvadla vodu z nosu vypusťte. Postup opakujte. Pokud je pro vás tento postup nepřijatelný nebo složitý, pořiďte si nosní sprej na bázi Vincentky. Jeho výhodou je, že není návykový a dobře zvlhčí sliznice nosu.

Inhalace

Můžete použít ve formě masti, kterou si natřete do oblasti nosu. Mast s obsahem éterických olejů vypouští intenzivní vůni, která uvolňuje vaše ucpané dýchací cesty. Jinou variantou je nakapat několik kapek eukalyptu, mentolu nebo tea-tree oleje na kapesník a držet ho u nosu. Hodí se také myrha, tymián nebo jalovec.

Výborná cibule

První a velmi účinnou pomocí může být také obyčejná cibule. Stačí ji nakrájet a dát do své blízkosti. Cibule uvolňuje éterické látky, které uvolní nos a dezinfikují sliznice. Z cibule si můžete udělat i sirup. Na rozkrájenou cibuli dejte trochu medu a počkejte, až cibule pustí šťávu. Sirup působí jako univerzální rozpouštěč hlenů. Zabírá vedle rýmy i na kašel a průdušky. Cibuli nemusíte používat pouze do jídla. V domácnosti má široké využití. O jejím netradičním použití jsme psali zde.

Teplo

Docela významně může pomoci teplo na ruce nebo i na nohy. To lze realizovat různým způsobem. Protože ale končetiny snesou vyšší teplotu než jiné části těla, bývá nejlepší ponořit ruce či nohy do nádoby s horkou vodou a vytrvat tak co nejdéle. Po proceduře si na nohy dejte ponožky, zabalte se do teplého županu či deky a vlezte si do postele. Můžete ještě popíjet horký čaj.

Nosní kapky

Nosní kapky používejte jen na olejové bázi míchané přímo v lékárně. Jsou relativně šetrné k vašim sliznicím a neobsahují návykové látky. Můžete si je také nakapat do horké vody při inhalaci, protože obsahují potřebné éterické oleje.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod