Základem zdraví je dobré zažívání. Na stavu našich střev záleží víc, než si možná myslíte

 Zdraví 
28. července 2019 16:05 / Bronislava Silná
  0
📷
4 fotografie v galerii
Nenechte se trápit špatným zažíváním Pixabay
Určitě víte o tom, že základem zdraví je stav našeho střeva. Pokud se chcete dozvědět víc, přečtěte si náš článek a dodržujte některá doporučení.

Lidská střeva neslouží jen k tomu, abychom díky nim trávili potravu, ale jsou také zdrojem pro správné fungování imunitního systému. Současně také bezprostředně ovlivňují naši náladu. Zkuste si představit, jak vám je, když vás bolí břicho. A hned je jasné, že na stavu našich střev záleží víc, než byste si mysleli.

Používejte bylinky

O účinnosti různých bylin není třeba ani dlouze uvažovat. Jen je třeba vědět, že vaše potíže se nevyřeší tím, že si jednou za měsíc uděláte mátový čaj. Ovšem pravidelné popíjení bylinných čajů může mít obrovský účinek. Důležité je, abyste si našli směsi, které vám budou opravdu vyhovovat a které budou řešit vaše aktuální potíže.

Doporučení

Mezi základní byliny pro lepší zažívaní patří určitě máta, heřmánek, šalvěj, ale také různé bylinky pro uklidnění. Příkladem může být kozlík lékařský nebo třeba třezalka tečkovaná. Platí totiž i to, že příliš těkavá a rozrušená mysl neprospívá stavu našeho zažívání stejně, jako rozhozené zažívání neprospívá stavu naší mysli.

Používejte také saturejku, dobromysl, kmín či fenykl. Hodí se jak při vaření, tak na přípravu bylinných čajů. Pro lepší chuť doporučujeme míchat různé bylinky dohromady.

Používejte probiotika

Stav střevní mikroflóry je klíčový pro naše zdraví. Katastrofální účinky mají jednak různé průmyslově upravované potraviny, ale také přemíra alkoholu či užívání léků. Doporučujeme pravidelnou konzumaci kysaných mléčných nápojů bez cukru a pravidelnou konzumaci kysaných zeleninových produktů – kysané zelí, kimči a další druhy. Více o kimči se dočtete třeba zde. Když je zle, sáhněte i po tabletkách z lékárny.

Nepřejídejte se

Jezte velmi střídmě. Všichni přece dobře víte, že potíže se dostaví po konzumaci velkého množství potravy. Tehdy potíže nastanou i u osob, které mají jinak zažívání v pořádku. Proč by si tedy někdo, kdo zažívání v pořádku nemá, měl myslet, že může jíst obrovské porce? Nechte také dostatečný rozestup mezi jídly. Přiměřený pocit hladu není vůbec špatný, naopak jde o přirozený stav, který naši předkové zažívali poměrně často.

Radikálně omezte příjem cukrů a mouky

Nezdravé bakterie se velmi dobře množí ve stravě bohaté na cukry. Ať se jedná o cukry jednoduché nebo o polysacharidy. Cíleně proto omezte příjem zejména jednoduchých cukrů. Velmi rychle zjistíte, že se váš zdravotní stav zlepšuje, ubýváte na váze a cítíte se dobře.

Začněte vynecháním sladkých nápojů. Odepřete si různé zákusky a jako přílohy preferujte luštěniny nebo rýži natural. Zmenšete podíl přílohy ve prospěch dušené či syrové zeleniny.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve