Trápí vás nepříjemné kýchání? Zkuste jej zastavit s těmito triky

 Zdraví 
27. července 2019 17:55 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Kýchání může často překvapit v nejméně vhodnou dobu Depositphotos
Kýchání může někdy překvapit v tom nejméně vhodném okamžiku. A zvlášť alergici by o tom mohli povídat. Existuje pár triků, jak jej omezit, či dokonce zastavit.

Začíná to šimráním v nose a končí to hlasitým zvukovým projevem doprovázeným miliony kapének. Kýchání prostě dokáže docela znepříjemnit život. V mnoha kulturách je ale považováno za neslušnost, hlavně pokud nemáte po ruce kapesník. Co dělat, když po ruce není kapesník, anebo trpíte alergií?

Proplachovat nos

Preventivní proplachování nosu konvičkou pomáhá zvláště lidem trpícím pylovými alergiemi. Nosní konvička je skvělým pomocníkem, který vás zbaví všech nečistot v nose. Bohatě vám stačí teplá voda a obyčejná sůl. Proplachy také působí jako prevence zánětu dutin.

Promažte si dírky

Velmi osvědčeným způsobem, jak zabránit častému kýchání, je promazat si nosní dírky přírodním nosním olejem. Ten totiž vytvoří na sliznici nosu ochrannou vrstvu, díky níž alergeny a pyly tolik nepronikají do sliznice. Stačí si kápnout trochu oleje na malíček a nos s ním jednoduše vytřít. Použít můžete třeba oreganový olej, který je přírodním antibiotikem. Recept, jak jej vyrobit, i na co vše se dá použít, jsme psali zde.

Akupunkturní bod

Jestliže jste například zrovna v divadle nebo v situaci, kde kýchání není skutečně na místě, pak zkuste jednoduchý trik. Jakmile ucítíte, že nás jde kýchání, zatlačte ukazováčkem jedné ruky na místo pod nosem. Jde o prohlubeň nad horním rtem a mezi středem nosu. Místo stlačte na několik sekund. Kýchání by vůbec nemělo přijít.

Kýchání nezadržujte

Samozřejmě, nic není stoprocentní. A ani tyto tipy nemusejí vždy zafungovat. Rozhodně se však nepokoušejte zadržet kýchání. Jde o proces těla, které se snaží velmi rychle zbavit nečistot, bakterií a virů. Rychlost vyvinutá kýchnutím bývá dokonce až 160 km/h. V případě, že znemožníte vzduchu průchod nosními dírkami, najde si cestu jinudy. Může pak dojít například k protržení bubínku v uchu nebo poškození sliznice v hltanu. A věděli jste, že kýchat můžeme jen v bdělém stavu, a že během té chviličky se zastaví naše tělesné funkce, a to dokonce i srdce?

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod