Zubaře se bojí velká část populace. Jak se můžeme nepříjemného strachu zbavit?

 Ostatní 
28. července 2019 06:42 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Strach ze zubaře je často zbytečný Depositphotos
Málokterého lékaře se lidé bojí tak jako zubaře. Podle Českého statistického úřadu se stomatologa děsí každý pátý Čech a kvůli strachu pak mnozí odkládají preventivní vyšetření a najdou se i tací, kteří k zubaři nejdou vůbec. Tím ale svému chrupu jenom škodí. Lepší je strach překonat.

Každý člověk by měl chodit k zubaři nejméně dvakrát ročně na preventivní prohlídku. Toto pravidlo ale dodržuje málokdo. Podle Českého statistického úřadu ženy absolvují v průměru 1,9 kontroly chrupu za rok, muži pak svého zubaře navštíví 1,7krát ročně. Od návštěvy stomatologa mnohé odrazuje právě strach. Poradíme, jak se těchto obav zbavit.

Nejlepší je, když si uvědomíte, proč máte strach. Někdy je to kvůli jedné špatné osobní zkušenosti, někdy na nás strach nevědomky přenesou rodiče. Každopádně podle průzkumů mají ze zubního ošetření větší strach muži než ženy.

Zásadní je výběr zubaře

Ze všeho nejdůležitější je vybrat si dobrého zubaře, kterému budete důvěřovat. V dnešní době je to sice oříšek, protože stomatologů je málo a většina nové pacienty nepřijímá, ale musíte být trpěliví a neslevit ze svých nároků. Rozhoďte sítě mezi své příbuzné a známé, určitě nějaký kontakt na kvalitního zubaře získáte. A nejde jen o to, jak moderně má vybavenou ordinaci, ale i o jeho přístup k pacientům. Právě postoj stomatologa může ve vyděšeném pacientovi strach minimalizovat.

Svěřte se

Ne nadarmo se říká, že sdílená starost je poloviční. Svěřte se svému stomatologovi o svém strachu, klidně už do telefonu při objednání. Vyslovením obav a specifikováním informace se vám uleví a stomatolog bude v jednání s vámi v ordinaci citlivější. Tedy dobrý stomatolog by měl být. Některé ambulance vám dokonce navrhnou i podporující řešení strachu ze zubních zákroků, a to pomocí homeopatie nebo akupunktury.

Stomatologie jde dopředu

Stomatologie patří mezi nejprogresivnější obory medicíny. To, že jste v zubařském křesle trpěli v dětství, neznamená, že vás totéž ošetření bude bolet dnes. Moderní stomatologie nabízí řadu metod a možností léčby, které poskytují maximum komfortu.

Řeč je například o anestezii. Špičkové zubní ordinace využívají u složitějších výkonů například analgosedaci, po které pacient s lékařem spolupracuje, dokáže třeba otevřít ústa nebo reagovat na různé podněty, ale přitom si většinu ošetření nepamatuje. U delších výkonů se pak může využít i celková anestezie, tedy narkóza. Lokální umrtvení je pak dnes už zcela běžné.

Komunikace dokáže strach odbourat

Nebojte se se zubařem mluvit a nechejte si zákrok vysvětlit tak podrobně, jak vám to vyhovuje. Skutečnost, že víte, co vás čeká, vám může v boji se strachem hodně pomoci. Se zubařem si můžete domluvit také nějaký signál, který ho upozorní na váš diskomfort během ošetření. Pokud máte stomatologa, který vám neochotně odpovídá na každou otázku, je lepší takového lékaře raději vyměnit za lepšího.

Pravidelná prevence

Nevyhýbejte se pravidelným preventivním kontrolám u zubaře. Díky nim bude váš chrup v daleko lepším stavu a vy se zuby nebudete mít takové problémy, jako když si ke stomatologovi zajdete jen tehdy, kdy je už kaz hluboký a bolest zubu nelze vydržet. O potravinách, které jsou pro zuby nejhorší, jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47