Nejhorší potraviny pro zuby: Této pětici se raději vyhněte

 Zdraví 
20. května 2019 17:07 / Gabriela Simenonová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Problémy se zuby můžete mít i díky nevhodným potravinám Shutterstock
Kromě důkladné ústní hygieny má na stav našich zubů významný dopad také stravování. Víte, jaké potraviny a nápoje vašim zubům škodí? Některé by vás možná vůbec nenapadly.

Pečlivě provádíte ústní hygienu, kromě kartáčku používáte i zubní nit a ústní vodu, a přesto vám zubař odhalil další kaz? Možná je načase upravit jídelníček. Pojďme se podívat na potraviny, které našim zubům škodí.

Citrusové plody

Šťáva z citrusů je bohatým zdrojem vitaminu C a dalších zdraví prospěšných živin, bohužel pro zuby může být pohromou. Experti doporučují vyhnout se především džusům z citronů a grepů, které jsou zvláště kyselé a při pravidelné konzumaci mohou poškodit zubní sklovinu.

Žvýkací bonbony

U sladkostí a bonbonů platí, že čím lepivější, tím horší jsou pro zuby. Mezi nejhorší sladkosti pro zuby tak patří karamely, gumoví medvídci, měkké ovocné bonbony, turecký med a podobné sladkosti. Tyto pochoutky se přilepí na zuby a vniknou do mezizubních prostor, kde se drží dlouhou dobu a umožňují tak, aby se bakterie v ústech množily raketovou rychlostí.

Kyselé okurky

Kyselina v octě, která je nezbytná k zavařování okurek a dodává jim tu správnou chuť, bohužel také přímo působí na zubní sklovinu a poškozuje ji. Britská studie z roku 2004 dokonce ukázala, ze kyselé okurky patří mezi hlavní viníky opotřebování zubů. Konzumace kyselých okurek více než jednou denně zvýšila pravděpodobnost opotřebení zubů a vzniku kazů o 85 procent.

Slané chuťovky

Myslíte si, že když nejste na sladké a dáváte přednost slaným pochoutkách, máte vyhráno? Bohužel, rafinované sacharidy v krekrech a dalších typech slaných pochutin se přetvářejí v ústech na cukr velmi rychle a vytvářejí tak živnou půdu pro bakterie - hlavní viníky zubních kazů. Navíc kašovitá hmota, která se kousáním krekrů vytvoří, se rovněž usazuje v mezizubních prostorech a přispívá ke vzniku zubního kazu.

Pozor na ledové kostky

Blíží se léto a my ve větší míře konzumujeme letní drinky s ledovými kostkami. Led sám o sobě je neškodný, tedy jen do doby, dokud ho nezačnete chroupat a vychutnávat si ho. Led patří přesně k těm věcech, které mohou přispět ke zničení zubní skloviny. Jak správně pečovat o zuby, aby se netvořil zubní kámen? Stačí dodržovat pár drobností.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve