Kuriózní detoxikační kúry: Které nefungují a proč?

 Ostatní 
18. května 2019 09:14 / Monika Thomsonová
  0
📷
7 fotografií v galerii
V honbě za zdravím jsou lidé ochotni přetrpět ledacos Shutterstock
Detoxikační kúry a nejrůznější diety, které jsou lidé ochotní si naordinovat, jsou někdy skutečně prazvláštní. Často nám sice pomohou krátkodobě snížit váhu, neboť drasticky omezují příjem kalorií, ale tento efekt je většinou jen krátkodobý a brzy nastupuje nechvalně známý jojo efekt.

V honbě za zdravím jsou lidé ochotni přetrpět ledacos. A často přitom vůbec neslyší hlasy lékařů a dietologů, že drastické a krátkodobé detoxikační kůry a diety nejsou pro naše zdraví požehnáním, ale spíše zkázou. Většinou totiž volíme raději krátkodobé (byť drastické) řešení než dlouhodobou a vlastně nikdy nekončící snahu o zdravý způsob života.

Kuriózní diety a detoxikační kúry

Voda, sirup, pepř

Horká voda, citrónový džus, javorový sirup a kajenský pepř. Z těchto přísad umíchejte drink a nic jiného nekonzumujte po dobu 10 až 14 dní. Recept na detoxikaci či rychlé zhubnutí pro opravdu silné nátury. Jenže kila se pak většinou vrací rychle zpět. Tato kúra se stala velmi populární mezi zahraničními celebritami.

Jablečný ocet

Jablečný ocet bývá často propagován jako prostředek k pročištění organismu. Kromě něj se v průběhu diety, nebo možná jakési detoxikační kůry, už pije jenom čistá voda. Jak dlouho lze něco takového vydržet bez újmy na zdraví? Odpovězte si sami.

Hummus a ředkvičky

Pasta z cizrny, typická pro orientální kuchyni, jako hlavní složka diety. I to je možné. Zdá se, že hlavní rys společný všem nepříliš seriózním dietám je ten, že se omezují na jednu či dvě potraviny.

Negativní dieta

Tento přístup je ze všech uvedených ten nejméně bláznivý. Negativní dieta nám ukládá, nikoli co jíst, ale co nejíst. Po dobu jednoho týdne se máme vystříhat všech potravin, se kterými má náš organismus prý největší potíže: mléčné výrobky, veškeré pečivo, výrobky z mouky a sladkosti, uzeniny a červené maso, máslo, sádlo, margaríny a smažená jídla.

Které detoxikační postupy zpravidla nefungují?

Klystýr

Dokonalé vyprázdnění střeva má samozřejmě místo i v moderní medicíně, ale jen v odůvodněných případech, zpravidla kvůli nemoci. Zdravý člověk s fungující peristaltikou klystýr nepotřebuje, naopak představuje pro něj zbytečný zásah do organismu a jeho přirozené rovnováhy.

Detoxikační preparáty

Některé látky nám prý mají pomoci zbavit se škodlivin, ve skutečnosti však tělo disponuje vlastním účinným systémem pro odstraňování škodlivin. Samozřejmě bychom ho neměli přetěžovat, to znamená vyvarovat se například přemíry alkoholu nebo zbytečných léčiv a chemických preparátů.

Spalovače tuků

I když některé látky skutečně mohou podporovat spotřebu tuků, cesta ke štíhlosti přes spalovače tuků rozhodně nevede. Zásadní je dlouhodobě o něco nižší kalorický příjem než výdej.

Jak se v tom vyznat?

Z různých příčin se stále udržují mýty o tom, že některé bizarní praktiky nás mohou zbavit jedovatých látek nahromaděných v našem těle a k tomu také všech nechtěných kilogramů navíc. Jedním z důvodů je pravděpodobně zištnost, protože na prodeji neúčinných „detoxikačních“ potravních doplňků a různých „spalovačů tuků“ se dá skvěle vydělat.

Jak bezpečně poznat neúčinný recept na detox a hubnutí? S největší pravděpodobností jsou to všechny ty, které nabízejí výsledky rychle, stoprocentně a bez většího zásahu do našeho nezdravého životního stylu. A většinou za hodně peněz. K tomu, abychom svůj organismus opravdu účinně pročistili a zbavili nadbytečných kilogramů, totiž nestačí žádná krátkodobá dieta a polykání zázračných prostředků na hubnutí v křesle před televizí, ale je nutné upravit celý svůj jídelníček i životní styl. A to je záležitost na celý život. Hledáte cvičení na rychlé hubnutí? Zkuste pomůcku, kterou jste používali jako děti.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve