Je lepší tmavý chléb nebo celozrnná bulka? Naučte se rozeznat zdravější pečivo

 Zdraví 
15. května 2019 10:03 / Bronislava Silná
  1
📷
5 fotografií v galerii
Různé druhy tmavého pečiva jsou jen obarvené Shutterstock
Nadměrná konzumace určitých druhů pečiva vede k nadváze a problémům s hladinou krevního cukru. Existují však i druhy pečiva, které jsou ke konzumaci vhodné. Přinášíme podrobnější informace, jak zdravé pečivo rozeznat.

V různých článcích se někdy objevují i protichůdné informace ohledně toho, jaké pečivo máme konzumovat. Pokusíme se proto udělat jasno v tom, co jsou zdravé druhy a čemu byste se měli vyhnout a kdy.

Bílé pečivo a obyčejný chléb

Bílé pečivo a obyčejný chléb na bázi pšeničné mouky s příměsí mouky žitné nepatří mezi to nejlepší, co by měl člověk konzumovat. Jde vlastně o pouhou energii bez živin. Tím, že se ze zrn odstraní slupky a mouka projde čistícím procesem, je prakticky zbavena všeho, co by mohlo být člověku prospěšné. Takovému pečivu se vyhýbejte. Bílé pečivo jezte jen tehdy, pokud jste nemocní a potřebujete něco, co je snadno stravitelné. Jakmile budete potřebovat takovou žaludek a střeva šetřící dietu, má smysl použít rohlík zapíjený čajem.

Tmavé pečivo

Různé druhy tmavého pečiva jsou jen obarvené. Jde tedy o bílé pečivo, které je doplněné různými zrníčky na povrchu a dobarvené tak, aby v nás budilo dojem, že je s obsahem celozrnné mouky a také s obsahem mouky žitné.

Celozrnné a vícezrnné pečivo

Jestliže je pro pečení použita mouka celozrnná, pečivo obsahuje již podstatně více živin a začíná se řadit ke zdravým druhům pečiva. Má jinou strukturu. Zřetelně vyšší je obsah vlákniny. Pečivo nikdy není tak nadýchané a obsah vlákniny je zřetelně chuťově zjistitelný. Vícezrnné pečivo obsahuje navíc ještě přidaná zrna dalších obilovin. Někdy jen na povrchu, což je málo. Lepší je, když jsou uvnitř v těstě přimíchané různé obilné vločky, oříšky a další dobroty.

Žitný chléb kváskový

Dobré je konzumovat chléb, který neobsahuje pšenici, ale jen žitnou mouku. Bývá tmavý, tužší a není na pohled příliš hezký, ale nezpůsobuje zdaleka takové zdravotní obtíže jako nadměrná konzumace bílé pšeničné mouky. Navíc v případě kváskového chleba se výrazně prodlužuje trvanlivost chleba a zlepšují se jeho nutriční hodnoty, takže ho rozhodně doporučujeme.

Výborný je i knekebrot a další druhy žitných chlebů. Máte-li přece pochybnosti, zda na druhu pečiva záleží, udělejte si jednoduchý test, kterým omezíte příjem sacharidů a uvidíte, jak ovlivníte svou váhu. Více o tom v článku zde. A už vůbe nejezte pečivo sladké.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47