Rizika a výhody použití dudlíků u miminek

 Děti 
11. května 2019 06:14 / Bronislava Silná
  0
📷
6 fotografií v galerii
Dítě by rozhodně nemělo trávit s dudlíkem příliš mnoho času Shutterstock
Slýcháme různé názory na použití dudlíků. Jaká je ale pravda? Kdy je vhodné dudlík použít a kdy už je jeho použití nebezpečné? Přinášíme solidní odpovědi.

Na použití dudlíků jsou různé názory. A protože do hry vstupuje i individualita dítěte, nedá se vždy přesně určit, zda mají pravdu zastánci dudlíků nebo jejich odpůrci. Skutečnost ale bývá často jednodušší, než by se mnohým zdálo.

Kdy určitě nepoužívat

Odborníci mají za to, že dudlíky by se neměly používat u novorozenců, protože jejich použití ohrožuje vytvoření správného sacího reflexu, a tím se ovlivňuje i tvorba mléka. Dítě je zmatené, protože neví, zda má v puse šidítko nebo prs a může se tak stát, že zbytečně zapůsobí na omezení laktace. Mléka bude méně a méně a brzy se objeví potřeba dokrmovat umělou stravou.

Také se všeobecně soudí, že by neměly dudlíky používat děti nad jeden rok věku. Důvodem je, že už by měly být schopné si vytvořit názor, že dudlík nepotřebují, ale hlavně by mohlo při dlouhodobějším používání dojít k deformacím čelisti. Drobné zakřiveniny a špatné posazení jazyka potom vedou ke zhoršené výslovnosti mnohých hlásek a k dalším potížím.

Kdy použít

Dudlík bychom měli použít ve chvíli, kdy jsme vyčerpali ostatní možnosti, jak dítě uklidnit. Dítě pláče z různých příčin. Jde o hlad, žízeň, mokrou plenku, zimu či naopak horko. Dítě mohlo být poštípáno hmyzem nebo může mít bolení bříška. Je vždy potřeba najít příčinu pláče a nesnažit se si zjednodušit situaci použitím dudlíku. Když ale projdeme všechny možnosti a nenajdeme rozumný důvod, proč dítě pláče, můžeme dudlík použít. Zvlášť když jde o situaci před usnutím. Je ale také možné zvážit variantu nechat dítě přisát k prsu. To je samozřejmě ještě lepší varianta.

Pozor na lahvičky

Docela jinou kategorii tvoří lahvičky na pití. Není rozhodně možné nechávat dítě přisáté k lahvičce s tekutinou bez dozoru do doby, než je zcela schopné s lahví samostatně manipulovat. Ani potom ovšem není vhodné dovolit dítěti, aby pilo z lahve různé šťávy, neboť tak nejčastěji dochází k tvorbě zubního kazu už u malých dětí na mléčných zubech. Variantou je použití obyčejné vody.

Jiná rizika

Vedle toho, co už bylo uvedeno, jsou dudlíky rizikové z důvodu větší pravděpodobnosti nemocí horních cest dýchacích a větší kazivosti zubů. K tomu dochází kvůli už zmiňovanému špatnému posazení jazyka. Dítě dýchá více s otevřenou pusou, a tak se do ústní dutiny a dýchacích cest dostává podstatně větší množství bacilů. Další mohou připutovat prostřednictvím dudlíku zvednutého ze země nebo olíznutého rodičem. Je také zapotřebí dbát už u dětí o zubní hygienu, o čemž najdete více v článku zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008