Pamatujete si na největší hvězdu socialistické reklamy?

 Retro 
10. května 2019 10:07 / Gabriela Opltová
  0
📷
14 fotografií v galerii
Na pana Vajíčka vzpomínají diváci dodnes YouTube
Pamatujete na pana Vajíčka? Na animovaného panáčka, který se přes dvacet let objevoval v televizi jako znělka reklamy, pamětníci s úsměvem vzpomínají dodnes. Stal se neodmyslitelnou součástí obrazovek stejně jako Večerníček.

Pan Vajíčko byl zkrátka legenda. Televize k předělům reklam zprvu používala statické titulky. Později se ale inspirovala i vizuálně přitažlivějším řešením používaným na západ od Aše. A pan Vajíčko byl na světě.

Z Pumprlíka pan Vajíčko

Koncem roku 1966 objednalo reklamní oddělení ČST návrh znělky u Eduarda Hofmana, výtvarníka, scenáristy a režiséra celé řady úspěšných animovaných filmů. Ze čtyř desítek návrhů byla vybrána postavička jednoduchého vejčitého tvaru s buřinkou. Němému oznamovateli televizních tipů se nejdříve říkalo Pumprlík, teprve počátkem sedmdesátých let se vžilo jméno Pan Vajíčko. Tak si ho totiž pojmenovali sami diváci.

Animovaný panáček se stal na dlouhých dvacet let neodmyslitelnou součástí televizních obrazovek stejně jako postavička Večerníčka. Na rozdíl od něho však po sametové revoluci pan Vajíčko skončil v propadlišti dějin. 

Reklama za socialismu

I soudruzi totiž pochopili, že je nutné reklamní vysílání nějak výrazněji oddělit od ostatních pořadů. A k tomu výborně posloužila krátká animovaná scénka, ve které se na obrazovce objevila oválná figurka snášející se shůry na baloncích s písmeny REKLAMA.

Protože tvůrci nechtěli mít všechny předěly stejné, postavička se pouštěla do nejrůznějších činností. Lovila ryby, vařila nebo třeba žonglovala. Co by pan Vajíčko mohl ještě dělat, často vymýšleli i sami televizní diváci. Během mnoha let se animovaný panáček pouštěl do nejrůznějších činností a vzniklo přes pět stovek šotů.

Aby panu Vajíčkovi nebylo smutno

Aby panu Vajíčkovi nebylo smutno, objevila se po čase i paní Vajíčková. Stalo se tak symbolicky v květnu, měsíci lásky. I tato postavička měla napilno. Většinou se objevovala s koštětem nebo s nějakým kuchyňským náčiním. A aby jí nebylo smutno, začal se jí pan Vajíčko dvořit.

Konec kariéry

Kariéra kreslené postavičky trvala zhruba dvacet let. Z obrazovky se legendární figurka vytratila po sametové revoluci v roce 1989. Z myslí mnoha diváků ale ne. Pamětníci na něj totiž vzpomínají dodnes. (Dále čtěte: Smutný osud dívky na československé koruně znala jen hrstka lidí).

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008