Máte rádi exotické potraviny? Možná netušíte, co všechno mohou způsobit
Na trhu je v současné době možné sehnat velké množství exotického ovoce. Odborníci ale radí dát přednost ovoci z pásma, v němž člověk žije. Tělo je na ně zvyklé, zatímco exotické plody mohou u citlivých lidí vyvolat i prudké alergické reakce. Problém může vyvstat i při výběru a konzumaci. Lidé často nevědí, jak vypadá dané ovoce zralé a někdy si ani nejsou jisti, jak se správně konzumuje.
Co byste měli vědět o alergii
Alergie jsou způsobeny reakcí našeho imunitního systému na velmi široké množství podnětů. Spouštěčem tak mohou být plísně, léky, rostliny a též potraviny. Jednotlivé alergeny se navíc mohou ještě tzv. zkřížit. Co přesně to znamená?
- Až 70 % jedinců s potravinovou alergií trpí zároveň nějakou jinou přecitlivělostí, a to včetně alergické rýmy.
- Tato rýma se vyskytuje asi u 15–20 % populace a až 50 % z ní má určitou formu přecitlivělosti na potraviny nebo méně častou střevní formu alergie.
- V západním světě je nejčastěji potravinovou alergií doprovázena alergická rinitida reagující na pyl břízy.
- Velmi časté jsou zkřížené reakce u přecitlivělosti na latex, kde se u 30–80 % lidí objevuje též reakce na potraviny.
- Častá je zkřížená alergie na korýše a na domácí roztoče.
- U dětí s atopickým ekzémem je vysoký výskyt potravinové alergie, nejčastěji zaměřené na kravské mléko, vejce a arašídy.
- U dětí je astma vyprovokováno potravinami až v 6 % případů a nejčastěji za to může právě zmíněné mléko, vejce a arašídy.
Kiwi
Příkladem za všechny můře být oblíbené kiwi. To bylo v Evropě rozšířeno v sedmdesátých letech a od té doby se stalo jedním z nejznámějších potravinových alergenů ve střední Evropě postihující zejména lidi alergické na břízu a latex.
Nebezpečné ořechy a plody moře
Reakce po konzumaci různých druhů ořechů nebo plodů moře mohou být i velmi prudké až život ohrožující. Někteří alergici mohou být přecitlivělí i na potraviny, se kterými se nemuseli ještě ve svém životě setkat. Jsou alergičtí na běžný alergen ze svého domácího prostředí, ale k velmi prudké a nebezpečné reakci může dojít i po prvním požití exotické potraviny, která obsahuje podobné alergeny. Stává se to zejména u pylových alergiků, alergiků na latex nebo na roztoče.
Zrádné koření
Exotické pokrmy jsou často kořeněné nejrůznějšími směsmi koření. Například kari je složeno až z 36 druhů koření, které mohou vyvolat alergické reakce. Pečivo sypané různými druhy semen stále častěji zpestřuje nabídku i našich pekáren. Alergických reakcí se můžeme dočkat po sezamu, slunečnicovém semeni, hořčičném semínku, ale i po máku nebo pohance, které jsou v našich končinách domovem.
Mějte na paměti, že nebezpečí potravinové alergie je nejvyšší při konzumaci neznámých, dosud neověřených potravin z neověřených zdrojů. Pokud o své citlivosti víte, měli byste být při konzumaci exotických potravin obzvláště opatrní. Jak zvládat alergii bez léků? Máme pro vás dobré rady.