Když je voda nepřítel. Akvagenní kopřivka patří mezi nejhorší alergie

 Zdraví 
23. května 2020 10:01 / Eva Vogelová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Život s alergií na vodu je pro většinu z nás nepředstavitelný  Depositphotos/JumpStory
Nepochybně máte povědomí o různých alergiích. Když vám někdo řekne, že má alergii na pyl, zvířecí kožich, nebo určité potraviny, nepřekvapí vás to. Patrně by vás však zarazilo to, kdyby vám někdo řekl, že trpí alergií na vodu. Nejspíš jste vůbec netušili, že taková nemoc existuje. Zjistěte o ní víc.

Život s alergií na vodu si dokáže představit málokdo. Lidé s ní nemohou žít normální život. Musí neustále dávat pozor, aby nepřišli do styku s vodou. V tuto chvíli se nabízí otázka, jak lidé s akvagenní kopřivkou pijí vodu. Samotné pití vody jim nevadí, nesmí se jim však dostat na kůži.

Jak se akvagenní kopřivka projevuje?

V okamžiku, kdy se pokožka člověka s akvagenní kopřivkou dostane do styku s vodou, začne svědit a bolet. Na kůži se vytvoří kopřivka. Zmizí zhruba půl hodiny po usušení pokožky. Každá vteřina při sprchování je pro lidi s akvagenní kopřivkou peklem. Nemohou se v horkých letních dnech vykoupat ani v bazénu.

Problém je, že lidem s alergií na vodu nedělá potíže jen voda, ale i další tekutiny. Vyrážku mohou aktivovat i sliny, pot a slzy. Znamená to, že líbání a sex s jiným člověkem pro člověka trpící akvagenní kopřivkou rozhodně nebude nic příjemného. Alergií na vodu trpí na světe pouze několik desítek lidí.

Jde o vzácnou, ale poměrně vážnou formu onemocnění. U každého se míra příznaků může lišit. Pro jedince s touto nemocí je nejbezpečnější zůstávat doma. Navštívení veřejnosti pro ně představuje velký stres. Musí si dávat pozor téměř na všechno. Nesmí se polít čajem, šlápnout do kaluže nebo zmoknout.

Léčba akvagenní kopřivky je komplikovaná

Vědecké výzkumy o této nemoci zatím odhalily pouze malé množství informací. Alergie se standardně léčí podáváním antihistaminik. Ty však na akvagenní kopřivku téměř nezabírají. Lékaři praktikují léčbu zářením, ale ta také u všech pacientů nezabírá.

Ve vážnějších případech jsou lidem podávány imunusupresiva. Někteří odborníci doporučují používat určité krémy, které by měly omezit přístup vody ke kůži. Na toto onemocnění zatím však nejvíce platí to, že se lidé budou vyhýbat kontaktu s vodou.

V současné chvíli nebyl ohledně akvagenní kopřivky proveden dostatečně rozsáhlý výzkum, který by nemoc do detailů zmapoval. Důvodem je hlavně nízký počet nemocných. Dále čtěte: Co se vám kůže snaží říct o vašem celkovém zdraví?

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47