Medvědí česnek má výraznou chuť a podporuje imunitní systém

 Zdraví 
09. dubna 2020 10:52 / Eva Vogelová
  0
📷
6 fotografií v galerii
Pesto z medvědího česneku je velmi zdravé  Depositphotos
Medvědí česnek je jarní bylina, která se nejvíce vyskytuje v lužních listnatých lesích. Má výraznou chuť a podporuje imunitní systém. Rozhodně se vyplatí ho pravidelně jíst, dokud roste. Můžete si z něj udělat lahodné pesto. Zjistěte, jak na to.

Během sběru medvědího česneku vybírejte mladé listy. Neměli byste však obrat celou rostlinku, aby nebyla vysílená a příští rok zase mohla plodit. Ideálně si utrhněte několik listů z více rostlin a z těch si udělejte pesto. Můžete ho sníst holé. Hodí se na těstoviny. Potřete s ním pizzu nebo si s ním namažete pečivo. Možná přijdete ještě na další nápady, jak ho využít.

Pesto z medvědího česneku

Výroba pesta z medvědího česneku není nijak obtížná a nezabere vám moc času. Zvládne ji každý. Do pesta můžete přimíchat další ingredience podle libosti. Například parmazán či ořechy.

Ingredience

  • 100 g listů medvědího česneku
  • 60 ml slunečnicového či olivového oleje
  • 60 g ořechů (vlašské ořechy, mandle, kešu, pistácie)
  • 40 g parmazánu
  • 10 g mořské soli

Postup přípravy pesta

Nejprve listy medvědího česneku důsledně umyjte vodou. Nastrouhejte si vybrané ořechy. Pokud budete chtít, můžete si je i oloupat, což platí pro vlašské ořechy a mandle. Pistácie samozřejmě musíte zbavit skořápek. Následně nastrouhejte parmazán. V případě, že vám nechutná, můžete si vybrat i jiný sýr.

Umytý medvědí česnek pokrájejte na menší kousky a dejte do mixéru. Přilijte k němu dostatečné množství slunečnicového, nebo olivového oleje. Dále do mixéru přidejte sůl. V tuto chvíli zapněte mixér a z ingrediencí udělejte hustou kaši.

Do kaše z medvědího česneku přidejte nastrouhané ořechy, díky kterým se trochu pozmění jeho chuť. Pokud však ořechy nemáte rádi, můžete si místo nich dát něco jiného, nebo nic. To záleží pouze na vás. Nakonec přidejte do směsi nastrouhaný sýr. Důkladně všechny ingredience promíchejte a pesto je hotové.

Skladování pesta

Pesto můžete skladovat v menších sklenicích se šroubovacím uzávěrem. Naplňte je až po okraj a na pesto vylijte trochu oleje, aby se tam dostalo co nejméně vzduchu a víko dobře utěsněte. Sklenice skladujte v chladné a tmavé místnosti. Pokud pesto otevřete a dáte ho do lednice, měli byste ho za pár dní sníst, protože se brzy zkazí. Dále čtěte: Konzumujte po čas karantény výživné jídlo.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod