Vše co byste měli před Velikonocemi vědět o vejcích

 Ostatní 
05. dubna 2020 07:44 / Monika Thomsonová
  0
📷
9 fotografií v galerii
Vejce patří neodmysliteně k Velikonocům Pixabay
Staré přísloví říká, že do žen a do melounů nevidíš. To samé ale platí i pro vejce. Všichni sice víme, že pod skořápkou je bílek a žloutek, jenže ono je toho mnohem víc, co byste měli o vejcích vědět.

Vejce jsou považována za superpotravinu. Mají nejvyváženější obsah nutričně významných látek, obsahují skoro všechny důležité vitamíny a jsou dobře stravitelná. Kromě toho obsahují mnoho proteinů, takže jsou vhodná pro všechny, kteří chtějí shodit nadbytečná kila nebo nabrat svaly. Největší spotřebu máme tradičně během Velikonoc. Je tedy nejvyšší čas si vejce trochu přiblížit. 

Za jak dlouho snese slepice vejce

I po mnoha staletích soužití se slepicemi pořád působí jako velký div, jak taková slípka dokáže snést do hnízda vejce a to třeba třistakrát za rok. Slepice se opravdu činí. Nejvíce času přitom zabere, než se ve vejcovodu obalí vejce skořápkou. Ta je hotová přibližně za 15-17 hodin. Slepice do vejce ukládá všechno dobré i špatné, co získá z krmiva a žádný filtr v jejím těle neexistuje. I proto velmi záleží na tom, čím je nosnice krmena. 

Jak odhadnete stáří vejce v obchodě a doma

Chce to dobrý sluch a trochu cviku. Vyndejte vejce z obalu a zatřeste jím. Pokud uslyšíte šplouchání, přelévání nebo hrkání, měli byste zpozornět, protože je to známka toho, že vejce už není tak úplně čerstvé. Doma si můžete udělat jednoduchý test. Vejce vložte do hrnce se slanou vodou. Pokud se povaluje u dna, je čerstvé. Když se v hrnci vznáší nade dnem, má už nejlepší řasy za sebou. A když vyplave úplně na hladinu, je už staré. Vyhazovat ho nemusíte, službu udělá třeba v bábovce. 

Růžové či modré skořápky

Slepičky dokáží snést hotové "kraslice". Kromě bílých a béžových až hnědých odstínů, snáší například jihoamerické plemeno araukana vejce se skořápkami olivovými, zelenými, tyrkysovými, modrými i růžovými. Barva skořápky ovšem nic nevypovídá o tom, jak kvalitní je vejce uvnitř. Mezi bílým a hnědým není žádný rozdíl. Jen v síle skořápky. Hnědá je o něco silnější než ta bílá.

Čím žlutější žloutek, tím lepší kvalita?

Myslíte si, že čím je žlutější žloutek, tím lepší kvalita vejce. Nikoli. Barvu určuje to, co slepička sezobá. Čím více karotenoidů nebo červené kukuřice, tím je žloutek sytější. Slepice ve výběhu mají v létě pestřejší stravu a žloutek sytější. Ve velkochovu je strava více méně stejná, tudíž i barva žloutku je konstantní.

Kouzlo snadného oloupání

Fígl tkví v tom, že použijete vejce alespoň týden staré. Když vejce uvaříte, prudce ho schlaďte ledovou vodou. Na obou koncích pak sloupněte část skořápky i s blankou a pak už jde loupání samo. Ale pozor. Vejce nesmíte v ledové vodě nechat dlouho. Pak byste měli s loupáním naopak velký problém.

Správné skladování

Byť nás výrobci ledniček přesvědčují, že bychom měli vejce skladovat ve dveřích, není to ideální. Vejce jsou totiž velmi citlivá na kolísání teplot. Základem správného skladování je chlad, sucho a teplota od 5-8 stupňů. Místo je v zadní části lednici ve střední či vrchní polici. A nezapomeňte vejce vyskládat špičkou dolů. Jen tak ve vejci zůstane vzduchová bublina, jíž vejce dýchá.  Nikdy vejce před skladováním neomývejte. Na skořápce je vrstva, která chrání obsah proti mikroorganismům. Více se o správném skladování vajec dozvíte zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47