Průjem je dalším potvrzeným příznakem onemocnění COVID-19

 Zdraví 
04. dubna 2020 07:40 / Mirka Malá
  0
📷
3 fotografie v galerii
Nepodceňujte nyní ani žaludeční problémy Depositphotos
Podle nové studie mají někteří pacienti s COVID-19 jako první příznak nemoci gastrointestinální příznaky, zejména pak průjem.

V této podskupině pacientů, kteří mají celkově mírné onemocnění, se respirační příznaky projevují až později a u některých se nevyskytují respirační příznaky vůbec. Tato zjištění jsou důležitá, protože ti, kteří nemají klasické příznaky COVID-19,  jako je kašel, dušnost a horečka, nemusí být testováni a mohou potenciálně šířit nemoc dál.

Panika není na místě

Přesto je potřeba si uvědomit, že trávicí problémy jsou celkově běžné a nemusí nutně znamenat, že osoba má COVID-19. Lékaři by si však nyní měli těchto problémů více všímat a nepodceňovat je. Důležité je, aby věděli, že i něco tak běžného, jako je průjem, může nyní souviset s COVID-19, napsali autoři studie v The American Journal of Gastroenterology.

Zažívací potíže se u koronaviru objevují už dlouhodobě

Studie není první, kdo hlásí zažívací symptomy jako příznak COVID-19. Například studie zveřejněná 18. března ve stejném časopise zjistila, že mezi asi 200 pacienty COVID-19 ve třech nemocnicích ve Wu-chanu v Číně přibližně 50 % uvedlo alespoň jeden příznak zažívacího traktu a 18 % uvedlo průjem, zvracení nebo bolesti břicha. Tato studie si ale všímala více pacientů se závažným onemocněním, než pacientů s mírným průběhem nemoci.

V nové studii vědci analyzovali informace od 206 pacientů v Union Hospital, Tongji Medical College ve Wu-chanu. Aby byli pacienti zařazeni do studie, museli mít mírný průběh nemoci, být bez potíží s dýcháním nebo s nízkou hladinou kyslíku v krvi.

Celkově bylo přijato 48 pacientů (23 %) s příznaky zažívacího ústrojí, 89 (43 %) s příznaky dýchacího ústrojí a 69 (33 %) s příznaky dýchacího a trávicího ústrojí.

U všech pacientů se zažívacími příznaky (117 pacientů) mělo průjem asi 67 (58 %), z toho 13 (20 %) mělo průjem jako první příznak nemoci. Tyto potíže u pacientů trvaly od jednoho do 14 dnů s průměrnou dobou pěti dnů. Asi třetina pacientů se zažívacími symptomy nikdy neprodělala horečku.

Pokud mátě potíže, vyhledejte lékaře

Studie zjistila, že pacienti s trávicími příznaky měli tendenci vyhledat zdravotní péči později než pacienti s respiračními příznaky.

Konečně, ti s trávicími příznaky měli mnohem větší pravděpodobnost, že nový koronavirus bude detekován ve stolici, přičemž asi 73 % mělo pozitivní vzorky stolice, ve srovnání se 14 % jedinců s respiračními příznaky. Toto zjištění naznačuje, ale ne zcela potvrzuje, že tento virus infikuje rovněž gastrointestinální trakt, uvedli autoři.

Celkově tato data zdůrazňují, že u pacientů s průjmem by měli lékaři být podezřívaví i při absenci kašle, dušnosti, bolesti v krku nebo horečky, jak tvrdí závěr studie.

Autoři ale poznamenávají, že jejich studie byla provedena na relativně malém vzorku pacientů, a proto jsou zapotřebí další studie k dalšímu popisu trávicích příznaků u pacientů s mírným průběhem COVID-19. Dále čtěte: Léto by mohlo zatočit s COVID-19. Teplé měsíce pomohou, ale ne všude.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008