Skořápky od vajec nemusíte vyhazovat, ale jíst. Prospějí vašemu zdraví

 Zdraví 
28. října 2019 09:34 / Eva Vogelová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Vaječné skořápky nevyhazujte, budou se vám hodit Depositphotos
Jíte často vajíčka, ale jejich skořápky vyhazujete? Děláte velkou chybu, protože ve skutečnosti je můžete sníst. Obsahují velké množství vápníku a bílkovin. Jde o zdravou potravinu, která by rozhodně neměla ležet v koši.

Málokdo ví, že se skořápky od vajec dají jíst. Většina je rozbije, vyhodí a víc se jimi bohužel nezabývá. Můžete si však z nich udělat prášek a sníst ho samotný nebo přidat do nějakého jídla. Prášek ze skořápek se používá jako doplněk stravy už dlouho, protože velmi prospívá zdraví. Vytvořit si ho můžete i sami.

Chrání zuby před poškozením

Zuby jsou často poškozeny demineralizací. Jde o odvápnění zubní skloviny. Vzniká tak, že bakterie zubního plaku produkují agresivní kyseliny, které narušují zubní sklovinu. Děje se to kvůli špatné ústní hygieně a konzumaci nezdravých potravin.

Výzkumníci aplikovali prášek z vaječných skořápek na zuby, které byly poškozeny demineralizací. Výsledkem bylo, že se na zubech objevil nárůst minerálních uzávěrů. Na rozdíl od ostatních zdrojů vápníku měl prach ze skořápek nižší obsah toxických látek.

Posiluje kosti

Skořápky od vajec jsou bohaté na vápník. Ten pomáhá posilovat klouby. Skořápky navíc ještě obsahují fluor a stoncium. Tato kombinace pozitivně ovlivňuje kostní metabolismus a stimuluje růst chrupavek. Prášek z vajíček pomáhá i při léčbě osteoporózy.

Neutralizují kyselost z pití kávy

Pokud pijete každý den kávu, patrně máte překyselený organismus. V něm má však být spíše zásadité prostředí. Když se bez oblíbeného pití neobejdete, dávejte si do něj alespoň malé množství prášku ze skořápek. Kyselost totiž neutralizují.

Jak prášek ze skořápek vyrobit?

Pochopitelně není možné skořápky pojídat jen tak. Mohli byste se poranit, protože jsou ostré. Navíc na sobě mají spoustu bakterií. Z toho důvodu je nutné, abyste je důkladně umyli a poté dali do trouby. Pražte je zhruba patnáct minut na 180 stupňů. Díky tomu je zbavíte veškerých nečistot.

Skořápky nasypte do mlýnku či mixéru a důkladně je rozemelte. Rozdrcené skořápky prosijte přes jemné síto a měl by vám z nich vzniknout pouze prach. Konzumovat je můžete třeba s pečivem nebo s medem. Dále čtěte: Listy z ořešáku mají léčivé účinky. Udělejte si z nich odvar.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008