Jak si usnadnit hubnutí pomocí bylin

 Zdraví 
18. ledna 2020 08:25 / Bronislava Silná
  0
📷
4 fotografie v galerii
Zhubnout nám pomůže i obyčejná kopřiva Pixabay
Ať už jste si dali předsevzetí v tomto roce zhubnout nebo jste na hubnoucí cestě už delší čas a potřebujete nějakou vzpruhu, zařadit pití bylinných čajů se rozhodně vyplatí. Máme zajímavé informace.

Hubnutí je poměrně složitý proces. Spíš než o nahodilé změny váhy by nám mělo jít o celkovou změnu v příjmu potravy, a tedy o změnu životního stylu. Ať už je ale vaše motivace jakákoli, bylinky při záměru zhubnout mohou pomoci. Nevěřte ale na nějaké zázraky a už vůbec nepodléhejte reklamě prodejců. Bylinky však mohou podpořit vaše dobré záměry.

Obecná doporučení

Existuje celá řada bylin, které nám pomohou v hubnutí díky tomu, že urychlují metabolismus, případně čistí organismus, uklidňují trávení, pomáhají stabilizovat cholesterol. Škála bylin je opravdu obrovská. Samozřejmě u každé byliny platí nějaká jiná pravidla pro použití. Některé můžete pít dlouhodobě, jiné naopak jen dočasně a pak je vhodné si dát přestávku. Také nekombinujte zbytečně více bylin najednou, pokud si nejste jisti, že daná směs je vhodná. Není přece vůbec problém v tom, abyste si během dne dopřáli několik různých bylinných nápojů. Jde o zdravý pitný režim, který nám navíc pomůže při hubnutí.

Co pít

Mezi doporučenými bylinami je například dobře známá máta, která umí zrychlit metabolismus a současně upravuje zažívání, působí proti nafouklému břichu a také proti zánětům v trávicí soustavě, což se může dobře odrazit i na tělesné hmotnosti. Velmi účinný je ženšen. Působí podobným směrem jako máta, ale je navíc silným antioxidantem. Dlouhodobě působící kofein, který urychluje metabolismus, pak najdete třeba v guaraně.

Významné jsou čaje na čištění krve a jater. Zde vyniká ostropestřec mariánský, kopřiva, fenykl, smetánka lékařská či šťovík. Použít se dá i kořen pampelišky.

Hlad je převlečená žízeň

Čaje, a to i klasický černý či zelený nebo bylinný, pomáhají v omezení hmotnosti i tím, že nás zásobují tekutinou a tím brání vzniku žízně, kterou někteří pak zahánějí chybně jídlem. Vedle tohoto efektu ale platí, že existují byliny, které přímo omezují chuť k jídlu. Sem patří například acai, ale i už výše uvedená guarana či ženšen. Více informací o zdravotních účincích klasického čaje pak najdete v článku zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve