Co s vaším tělem udělá anglická snídaně

 Zdraví 
17. ledna 2020 08:43 / Mirka Malá
  0
📷
4 fotografie v galerii
Anglická snídaně není zdravá Depositphotos
Pravá anglická snídaně je sice téměř legendou, málokdo ale ví, že zrovna není příliš zdravá. Kdybychom si ji totiž dopřávali častěji než na dovolené v hotelu, mohli bychom mít i vážné zdravotní problémy.

Slanina, párky, vajíčka, fazole, opečený toust. Kdo by si nechtěl pochutnat na takové pořádné snídani, která je vyhlášená po celém světě. Anglická snídaně je ale pořádně nezdravá.

Slanina a párek jsou nejhorší

Bez anglické slaniny není anglická snídaně. Přitom má slanina poměrně malou nutriční hodnotu. Obsahuje sice cholin, který je potřeba pro správnou funkci mozku, ale také obsahuje hodně nasycených mastných kyselin, což vede ke zvýšení hladiny cholesterolu v krvi a tím i k vyššímu riziku kardiovaskulárních onemocnění. Jeden plátek slaniny má zhruba 40 kalorií, takže když si jich dáte k snídani třeba deset, je to už pořádný příjem kalorií.

Slanina navíc obsahuje heterocyklické aminy. Tyto látky jsou spojovány se zvýšeným rizikem některých druhů rakoviny, zejména tlustého střeva. Slanina je navíc upravovaný produkt, takže obsahuje dochucovadla a konzervanty. Málokdo také ví, že požívání slaniny ve velkém vede k průjmům nebo zvracení.

Slanina by tedy v našem jídelníčku měla být spíš potravinou, kterou si v rozumném množství dopřejeme na chuť čas od času.

Párek je další důležitou součástí anglické snídaně. O jejich neblahém vlivu na riziko rakoviny tlustého střeva se všeobecně ví. Takže ani párečky by neměly zrovna patřit k pravidelné snídani.

Vajíčka a tousty

Volská oka nebo míchaná vajíčka mají v anglické snídani svoje pevné místo, ale vejce připravovaná smažením na tuku nebo oleji našemu tělu moc neprospívají. Lepší variantou jsou vejce vařená, která rovněž patří k častým snídaňovým menu.

Tousty jsou noční můrou lékařů i výživových poradců. Tousty z toustovače totiž obsahují škodlivé a karcinogenní látky, které mohou vést ke vzniku rakoviny. Ke snídani si tedy raději dejte normální čerstvé pečivo.

Fazole a zelenina

Jedinou zdravou částí tradiční anglické snídaně jsou fazole a zelenina. Někdy je anglická snídaně servírována s pečenými rajčaty, jindy třeba se žampiony. Obojí je v pořádku, stejně jako fazole, pokud je ovšem během přípravy neutopíte ve velkém množství oleje. Dále čtěte: Střeva jsou důležitá pro zdraví celého těla. V dobré kondici je udrží přírodní probiotika.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47