Střeva jsou důležitá pro zdraví celého těla. V dobré kondici je udrží přírodní probiotika
Probiotika jsou živé organismy, které jsou důležité pro správné fungování střev, a tím ovlivňují zdraví celého těla. A najdeme je samozřejmě v mnohých potravinách, které jsou pro zdraví našeho organismu důležité.
Jogurt a kefír
Jogurt je jedním z nejlepších zdrojů probiotik, tedy užitečných a "hodných" bakterií, které mají řadu léčivých účinků. Ne každý ale obsahuje živé probiotické kultury. Někdy tyto živé bakterie během výroby jogurtu odumřou a jogurt je pak bez probiotik. Musíte si tedy vybrat ten s s aktivními nebo živými kulturami. Kefír je pak dokonce ještě lepším zdrojem probiotik než jogurt.
Kysané zelí
Kysané zelí je kromě probiotických vlastností také bohatým zdrojem vlákniny, vitaminů C, B a K. Navíc obsahuje velké množství sodíku, železa a manganu a antioxidanty lutein a zeaxantin, které jsou důležité pro zdraví očí.
Když si budete kysané zelí kupovat v obchodě, vždy kupujte nepasterizovaný výrobek. Pasterizací se totiž živé a aktivní bakterie zničí.
Kimchi
Kimchi je fermentovaný korejský křupavý salát, u nás v poslední době stále oblíbenější. Jeho hlavní složkou je nejčastěji zelí, ale připravuje se také z jiných druhů zeleniny. Kimchi obsahuje laktobakterii s názvem Lactobacillus kimchii a další bakterii kvasící kyselinu mléčnou, které pozitivně působí na zdraví trávicího ústrojí. Kimchi vyrobené ze zelí je bohatým zdrojem řady vitaminů a minerálů, včetně vitaminu K, vitaminu B2 a železa.
Nakládané okurky
Během výroby u nás tolik oblíbených nakládaček dochází ke kvašení, protože okurky přirozeně obsahují laktobakterie. Díky fermentaci pak získávají kyselou chuť. Nakládané okurky jsou skvělým zdrojem prospěšných probiotických bakterií, které pomáhají zlepšovat zdraví trávicího ústrojí a jsou dobrým zdrojem vitaminu K, který je důležitý pro srážení krve. Nakládané okurky také obsahují hodně sodíku.
Sýry
Ne každý sýr sice obsahuje probiotika, některé druhy jich ale mají hodně. Zejména gouda, mozzarella, čedar nebo tvaroh se vyrábí tak, že v sýrech přežívají zdraví prospěšné bakterie. Tyto sýry obsahují hodně živin a jsou bohatým zdrojem vitaminů a minerálů, zejména vápníku, vitaminu B12, fosforu a selenu. Dále čtěte: Střeva ovlivňují zdraví celého těla. Jsou také klíčový orgán imunity.