Koření, které máte běžně doma, má léčivé účinky na vaše zdraví

 Zdraví 
04. ledna 2020 13:56 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Koření je chutné a zdravé Depositphotos
Snad každá hospodyňka má doma koření, kterým běžně dochucuje jídla při vaření. Málokdo ale tuší, jak i obyčejné koření může prospět lidskému zdraví.

I koření obsahuje spoustu vitaminů a látek, které pomáhají při různých nemocech. Ale na druhou stranu je třeba dát pozor, když to totiž s konzumací koření přeženete, můžete mít podrážděné ledviny, játra nebo sliznici trávicího traktu. Prakticky veškeré koření zlepšuje trávení. Další léčivé účinky se ale liší koření od koření.

Anýz

Anýz aktivuje nervový systém a zvyšuje hormonální sekreci. Působí spasmolyticky, mlékotvorně, podporuje odkašlávání a trávení. Kromě toho je dobrým posilujícím prostředkem. Kladně působí také na naši psychiku. Vedle uvolnění přináší i euforické pocity. Ve starých herbářích se dokonce uvádí, že anýzové semeno podporuje mužskou plodnost, toto tvrzení však zatím nemá žádné vědecké potvrzení.

Pepř

Pepř podporuje trávení, hubnutí a spalování tuků, odstraňuje nadýmání a podporuje srdeční činnost. Je také vhodný pro ty, kteří trpí na studené nohy a ruce. Stimuluje nervový systém a podporuje vylučování hlenů. V ajúrvédě se využívá jako detoxikant. Piperin, který je obsažený v pepři, má účinky podobné morfinu – proto působí proti bolesti. Považuje se také za přírodní afrodiziakum. 

Bazalka

Posiluje a povzbuzuje žaludeční činnost, snižuje nadměrnou fermentaci a plynatost, působí spasmolyticky, močopudně, mlékotvorně, povzbuzuje srdce a nervy. Bazalka obsahuje omega 3 mastné kyseliny. Kromě nich je nabitá i dalšími skvělými látkami, jako například vitaminy K, A, C, vápníkem, železem, hořčíkem, ale ukrývají se v ní i silice, třísloviny a esenciální mastné oleje, například: estragol, linalol, cineol, eugenol, sabinen, myrcen, či limonen. Olej z listů bazalky působí silně protizánětlivě a účinkuje někde i tehdy, pokud již bakterie nereagují na klasické farmaceutické léky. Bazalka také zmírňuje kašel, je vhodná při astmatu, zlepšuje chuť k jídlu a je účinná při zánětu ledvin.

Kmín

Tradičně se používá jako pomocník při problémech s trávením, zabraňuje nadýmání a snižuje plynatost. Podával se i při různých virových onemocněních trávicího traktu a na žaludeční (a také menstruační) křeče. Doporučuje se i při nachlazení, má schopnost uklidňovat podrážděný krk. Kmínové aroma uklidňuje nervový systém. Je bohatým zdrojem železa a může pomáhat v léčbě a prevenci diabetu nebo snižovat cholesterol v krvi. Pomáhá také při hubnutí a odbourávání tuku a dokonce umí předcházet vzniku závislostí na některých léčivech.

Jalovec

Žvýkání samotných plodů několika kusů několikrát denně je účinné při zapáchajícím dechu, pálení žáhy, artritidě, revmatismu a katarech močových cest. Plody mají také silné dezinfekční účinky. Jalovec lze rovněž přidat do směsí na choroby dýchacích cest. Lze jej doporučit i při srdeční slabosti na odvodnění organismu - otoky nohou (otoky kolem kotníků) způsobené selháváním srdce. Dále lze jalovec použít při různých kožních chorobách.

Kopr

Semena zlepšují trávení, usnadňují odkašlávání, mají močopudné účinky, pohlcují větry a povzbuzují žaludeční činnost. Nať kopru obsahuje provitamin A, vitaminy D, E, K, B1, B2, H, B7, B3 (niacin) i C. Kopr zvyšuje tvorbu mateřského mléka a semínka se využívají i v čajích při onemocnění močových cest. Dále se kopr využívá ke snižování krevního tlaku, zlepšení činnosti a prokrvení srdečního svalu a celkovému posílení organismu.

Majoránka

Podporuje trávení, usnadňuje odkašlávání, má spasmolytické a protizánětlivé účinky, likviduje nadýmání, lehce zahřívá. Nálev připravený ze lžíce této byliny na sklenici vroucí vody můžete pít při prvních příznacích nachlazení. Majoránka je mírné sedativum a diuretikum, používá se při nervové slabosti, při špatném trávení, průjmu a střevní kolice. Urychluje trávení tím, že zvyšuje sekreci žaludeční šťávy, uklidňuje zažívání, podporuje tvorbu žluči. Ve formě mastí lze majoránku používat na špatně se hojící rány.

Paprika

Usnadňuje trávení, povzbuzuje žaludek k vylučování trávicích šťáv, má slabě močopudné účinky. Podporuje imunitu, má antiseptické účinky, ochraňuje buňky a působí jako prevence vzniku rakoviny. Odstraňuje plynatost, bolesti břicha, pročišťuje trávicí trakt, podporuje metabolismus tuků. Mírně zvyšuje krevní tlak, podporuje pevnost cév a srdce a funguje jako prevence vzniku kardiovaskulárních onemocnění. V neposlední řadě podporuje pevnost kostní tkáně, vlasů, nehtů, pokožky, krvetvorbu je skvělou prevencí vzniku anémie a osteoporózy.

Rozmarýn

Jako koření pro lepší trávení se u nás vůbec nepoužívá. Účinkuje močopudně, žlučopudně, podporuje trávení, povzbuzuje činnost srdce a nervů. Pokud použijete při přípravě masa rozmarýn, snížíte tím množství rakovinotvorných látek (heterocyklických aminů) vznikajících při vaření. K tomuto závěru dospěli vědci, kteří svůj výzkum zveřejnili v magazínu Journal of Food Science. Kromě toho rozmarýn pomáhá zvyšovat aktivitu detoxifikačních enzymů a jeho kladný vliv se projevil i v boji proti rakovině prsu a kůže.

Tymián

Působí dezinfekčně proti střevním parazitům. Je to význačný dezodorační prostředek, protože odstraňuje pachy. Působí rovněž proti průjmům a nadýmání, ulevuje při chronických zánětech žaludku. Kromě toho mírní kašel a pomáhá při bronchitidách a černém kašli. Ve velkých dávkách není prospěšný, neboť může způsobit i otravu. O léčivých účincích bobkového listu jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008