Běh je stále oblíbenější. Tento sport ale není vhodný pro každého

 Ostatní 
04. ledna 2020 08:04 / Bronislava Silná
  0
📷
4 fotografie v galerii
Běh je pro mnohé skvělou aktivitou, při které se výborně zrelaxují Depositphotos
Velmi často se doporučuje jako sportovní aktivita běh. Je ale opravdu pro každého? Máme zajímavé informace.

Běh je pro mnohé skvělou aktivitou, při které se odreagují a výborně zrelaxují. Někdo si nedokáže bez každodenního běhu ani představit svůj den. Je ale běhání pro kohokoliv? Ukazuje se, že tomu tak zdaleka být nemusí.

Lidé s nadváhou či obézní

Určitě běh není vhodný pro lidi, kteří mají nadváhu či dokonce obezitu. Při běhu jsou poměrně dost namáhané některé klouby a nečekaný pohyb při vysoké váze by jim mohl podstatně ublížit. Pro takového člověka jsou mnohem vhodnější aktivity jiné, které také spalují kalorie, ale nejsou tak náročné na pohybové ústrojí.

Doporučuje se třeba plavání, jízda na kole či obyčejná rychlá chůze. Obézní člověk by měl začít hubnout díky změně stravy a potom teprve, při snížené hmotnosti, se začít postupně pohybovat, aby hubnoucí proces podpořil. Beze zbytku platí, že zhruba 80 procent hubnoucího procesu se dá zvládat stravou. Cvičení je pak hlavně k posílení svalstva a vytvarování postavy.

Genetické předpoklady

Někeří odbornícitaké poukazují na to, že v populaci jsou lidé různě vhodní k běhu. Zatímco ti, kteří mají v sobě geny bývalých lovců, běhají nadšeně a vytrvale, původní sběrači nemají k běhu takové předpoklady, snadno se zadýchají, a i když jsou docela zdraví, přesto se jim nedaří ani po náročném cvičení dohnat své nadanější kolegy. Je proto důležité si uvědomit své meze a v případě, že váš běžecký výkon se nijak významně ani po tréninku nezlepšuje, netlačit příliš na pilu. Pro tělo je důležité, pokud děláte určitý pohyb, který cvičí vaše srdce. To může být už výše zmiňované plavání či jízda na kole. Jestliže toto zvládáte, je vše v pořádku. Nemusí být každý běžec. Důležitější je být v pohybu. V článku zde můžete také najít inspiraci pro ještě jiné druhy pohybu.

Jak začít běhat

Pokud jste si ale jisti, že běhat chcete, že jde o aktivitu pro vás, pak je určitě důležité na začátku nic nepřehnat. Vyrazit, zničit se a pak se týden vzpamatovávat, umí každý, ale chytré to není. Nejlepší je si běžecký trénink rozvrhnout během týdne tak, aby byly dny, kdy běháte a pak také dny volna.

Dejme tomu, že v pondělí bude váš volný den. V úterý pak můžete vyrazit k tréninku, který bude na půl hodiny. Budete střídat vždy pět minut rychlé chůze s minutou běhu v tempu, které vám bude příjemné. Ve středu bude více chůze – až patnáct minut a pak také více běhu – zhruba pět minut. Vše zakončíte desetiminutovou chůzí. Ve čtvrtek se zařídíte stejně jako v úterý, v pátek si dáte volno, v sobotu to bude stejně jako v úterý a ve čtvrtek a v neděli bude dělení po deseti minutách. Takto vydržte několik týdnů. Až budete mít jistotu, že zvládnete víc, přidávejte.

V relativně krátké době byste se mohli dostat do stavu, že ve vaše tréninkové dny zvládnete kolem půl hodiny běhu. Pak můžete přidávat buď na čase nebo na rychlosti. Záleží, co pro vás bude příjemnější.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008